x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron discută cu premierul Shinzo Abe despre situaţia alianţei Renault - Nissan

Emmanuel Macron discută cu premierul Shinzo Abe despre situaţia alianţei Renault - Nissan

19 Iun 2019   •   17:36
Emmanuel Macron discută cu premierul Shinzo Abe despre situaţia alianţei Renault - Nissan

 Preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta săptămâna viitoare cu premierul nipon Shinzo Abe despre situaţia alianţei Renault - Nissan, a anunţat miercuri un oficial de la Palatul Elysee, transmite Reuters. 

Statul francez este cel mai mare acţionar al Renault, cu o participaţie de 15%. 

"Vor fi cu certitudine discuţii în timpul întâlnirii cu premierul nipon Shinzo Abe privind relaţia dintre Renault şi Nissan. Va fi o oportunitate pentru Emmanuel Macron să reafirme ataşamentul solid al Franţei faţă de alianţa Renault - Nissan, un ataşament care a fost din nou subliniat în timpul recentelor convorbiri care au avut loc cu Fiat", a adăugat oficialul francez. 

Acesta a dat asigurări că Macron nu intenţionează să discute cu Abe despre Fiat. 

Producătorul auto italo-american Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a propus o fuziune de peste 35 de miliarde de euro cu Renault, dar a retras apoi oferta, acuzând condiţiile politice din Franţa pentru renunţarea la crearea celui de-al treilea lider global în industria auto, după Volkswagen şi Toyota. 

Surse apropiate de Consiliul de Administraţie al Renault au declarat pentru Reuters că Fiat a decis să retragă oferta după ce Franţa a încercat să întârzie decizia privind tranzacţia, pentru a încerca să obţină sprijinul Nissan, partenerul de alianţă al Renault. Oficialii guvernamentali francezi ar fi făcut presiuni pentru ca Nissan să sprijine fuziunea, dar şefii companiei nipone au spus că se abţin, adaugă sursele. 

Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi. 

Recent, Nissan a respins propunerea de fuziune din partea Renault. 

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: emmanuel macron Shinzo Abe renault-macron