x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron vrea un "nou" acord cu Iranul

Emmanuel Macron vrea un "nou" acord cu Iranul

25 Apr 2018   •   08:11
Emmanuel Macron vrea un "nou" acord cu Iranul

Donald Trump şi Emmanuel Macron si-ar dori sa ajunga la un "nou" acord cu Iranul, pe fondul disensiunilor constatate la textul actual privind programul nuclear al Republicii Islamice, care pare mai fragilizat ca niciodată.

 

Preşedintele american şi omologul său francez, care a insistat îndelung asupra complicităţii lor, au rămas evazivi în ce priveşte conturul şi amploarea acestor noi negocieri, dorite de amândoi, dar care urmează să întâmpine opoziţia fermă a Teheranului.

"Dorim să putem lucra asupra unui nou acord cu Iranul", a afirmat Macron, amintind posibilitatea ca liderul american să-şi pună în aplicare promisiunea de campanie şi să renunţe la acest text vizând să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică.

"Nu rupem un acord pentru a nu merge nicăieri, construim un nou acord care este mai larg", a continuat seful statului francez, subliniind dorinţa sa de a aborda "toate subiectele regiunii", printre care Siria, şi activităţile balistice ale Republicii Islamice.

Liderul de la Casa Albă, care s-a pronunţat pentru un nou text pe baze "solide", a acuzat din nou, în cursul unei conferinţe de presă comune, acordul "ridicol" încheiat de predecesorul său democrat Barack Obama. "Vedem ce se va întâmpla după 12 mai", a spus el, referindu-se la scadenţa la care va lua o decizie privind acest acord încheiat în 2015, după ani de negocieri, între Iran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

În ultimele zile, Rusia, China şi Marea Britanie au pledat pentru menţinerea acordului, sprijin substanţial pentru Emmanuel Macron care a repetat la sfârşitul săptămânii trecute că nu există "un plan B" pentru a împiedica Iranul să fabrice bomba atomică. AGERPRES

×