x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ENIGMELE ISTORIEI/Moartea generalului Sikorski, sub lupa cercetătorilor

ENIGMELE ISTORIEI/Moartea generalului Sikorski, sub lupa cercetătorilor

de Mihaela Matachita    |    27 Noi 2008   •   00:00

Procurorii polonezi au deshumat cadavrul liderului exilat din timpul războiului mondial Wladyslaw Sikorski, din cavoul său aflat la catedrala din Cracovia, pentru a afla dacă acesta a murit în accidentul aviatic din 1943 sau a fost asasinat.

Financial Times relata în ediţia online că generalul Sikorski, premier şi în acelaşi timp comandantul suprem al forţelor armate din acea vreme, aflat în exil în timpul ocupaţiei naziste, a murit la 4 iulie 1943, când avionul în care se afla s-a prăbuşit în mare, la scurt timp după ce decolase din Gibraltar.

MĂNA LUNGĂ A MOSCOVEI
Mai mulţi cercetători polonezi au pus la îndoială concluziile anchetei britanice, susţinând că generalul ar fi fost asasinat. Janusz Kurtyka, directorul Institutului pentru Memorie Naţională, instituţie guvernamentală care se ocupă cu investigarea crimelor comuniste şi naziste, a declarat că echipa sa caută urme ale modului de a “opera al Moscovei”. Potrivit unei teorii, Sikorski ar fi fost ucis la ordinul sângerosului dictator comunist Iosif Stalin, care urmărea să scape de o persoană care cauza probleme Uniunii Sovietice. Cu trei luni înainte de moartea sa, Sikorski ceruse Crucii Roşii să demareze o anchetă despre masacrarea a mii de ofiţeri polonezi capturaţi de forţele sovietice la începutul războiului. Gropile comune au fost descoperite de nazişti în cursul ofensivei lor spre Moscova, în aprilie 1943.

×
Subiecte în articol: externe