x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan a anunțat suspendarea procesului de pace cu PKK

Erdogan a anunțat suspendarea procesului de pace cu PKK

28 Iul 2015   •   20:33
 Erdogan a anunțat suspendarea procesului de pace cu PKK

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi suspendarea de facto a procesului de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerând 'imposibilă' continuarea acestuia atât timp cât rebelii kurzi comit atacuri împotriva forţelor de securitate turce.

'Este imposibil de a continua (procesul de pace) cu cei care ameninţă unitatea noastră naţională', a declarat Erdogan, potrivit AFP.

'Aceia care profită de toleranţa poporului şi a statului vor primi răspunsul pe care îl merită cât de repede posibil', a ameninţat el în faţa presei, înainte de a începe o vizită oficială de patru zile în China şi apoi în Indonezia.

Angajate în toamna anului 2012, discuţiile de pace dintre regimul islamo-conservator de la Ankara şi liderul PKK aflat în închisoare, Abdullah Ocalan, au fost serios puse sub semnul întrebării după atentatul sinucigaş din 20 iulie de la Suruc (sud), soldat cu 32 de morţi. Atacul a vizat tineri militanţi prokurzi şi a fost atribuit de guvernul turc mişcării jihadiste Statul Islamic.

Ca represalii, mişcarea kurdă şi-a intensificat atacurile împotriva membrilor forţelor de securitate turce, acuzând Ankara de a fi încurajat acţiunile jihadiştilor.

După ce au lansat raiduri aeriene împotriva Statului Islamic în nordul Siriei, autorităţile turce au deschis un al doilea front, bombardând bazele PKK în nordul Irakului, ceea ce a însemnat sfârşitul armistiţiului instituit în 2013.

×