x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan a declarat că obiectivul său e înlăturarea lui Al-Assad; Rusia cere explicaţii Turciei

Erdogan a declarat că obiectivul său e înlăturarea lui Al-Assad; Rusia cere explicaţii Turciei

30 Noi 2016   •   18:50
Erdogan a declarat că obiectivul său e înlăturarea lui Al-Assad; Rusia cere explicaţii Turciei

Rusia i-a cerut miercuri oficial explicaţii preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după ce acesta a declarat că obiectivul intervenţiei armatei ţării sale în Siria este 'să pună capăt regimului tiranului Bashar al-Assad', transmite AFP.

'Este o declaraţie foarte gravă care contrazice în mare toate declaraţiile precedente', a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 'Sperăm evident că partenerii noştri turci ne vor oferi în cel mai scurt timp clarificări pe acest subiect', a adăugat el.

Erdogan a spus marţi, în timpul unei reuniuni la Istanbul, că armata turcă are un singur obiectiv: 'Să pună capăt regimului tiranului Bashar al-Assad (...) şi nimic altceva'.

Trupele turce desfăşoară din luna august o operaţiune militară în Siria împotriva grupărilor jihadiste care acţionează aproape de frontiera cu Turcia, dar şi împotriva miliţiilor kurde, pentru a opri avansul acestora din urmă în contextul înfrângerilor suferite de jihadişti şi de alte grupări rebele care luptă împotriva armatei siriene.

Statul Major turc a acuzat săptămâna trecută regimul de la Damasc pentru moartea a patru soldaţi turci în Siria, incident abordat şi într-o convorbire telefonică pe care Erdogan a avut-o vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Turcia şi Rusia au iniţiat un proces de reconciliere după tensiunile înregistrate în relaţiile bilaterale în urma doborârii în noiembrie anul trecut a unui bombardier rus la frontiera siriano-turcă. Însă abordarea lor în conflictul sirian rămâne diametral opusă, Erdogan dorind înlăturarea de la putere a preşedintelui Al-Assad, care este însă sprijinit de Moscova.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: erdogan putin Rusia turcia al-assad siria