x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan, președintele Turciei, vrea să legalizeze pedeapsa cu moartea

Erdogan, președintele Turciei, vrea să legalizeze pedeapsa cu moartea

15 Apr 2017   •   23:20
Erdogan, președintele Turciei, vrea să legalizeze pedeapsa cu moartea

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat convingerea că va ieşi victorios la referendumul de duminică privind extinderea prerogativelor sale şi le-a cerut susţinătorilor săi să iasă la vot, în ultima zi a campaniei înaintea votului din 16 aprilie, informează DPA. "Gândiţi-vă ce se va întâmpla dacă, cu voia lui Dumnezeu, urnele de vot vor exploda cu voturi de 'da' (în favoarea aprobării reformei constituţionale - n.r.). Cu voia lui Dumnezeu, această naţiune va benchetui mâine seară", a declarat Erdogan într-un miting desfăşurat la Istanbul, primul din cele patru programate în oraş în ultima zi de campanie. 

Erdogan şi-a îndemnat susţinătorii să voteze, spunând că este o onoare, atacându-i totodată pe oponenţii referendumului pe care l-a iniţiat chiar el, repetând aceeaşi mantra cum că grupările teroriste susţin tabăra "nu". "La 16 aprilie, vom încheia munca pe care am început-o la 15 iulie", a adăugat Erdogan, referindu-se la data loviturii de stat eşuate de anul trecut. 

La al doilea miting din Istanbul, Erdogan a declarat că o victorie a taberei "da" la referendumul de duminică va deschide calea pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. "Fraţii mei, decizia mea referitoare la pedeapsa cu moartea este evidentă. Dacă trece de parlament şi ajunge la mine, o voi promulga şi voi încheia această afacere", a declarat şeful statului turc. Pentru ca un amendament la Constituţie să treacă în Parlament, este nevoie de o majoritate de două treimi, aminteşte DPA. 

"Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom face un al doilea referendum pentru aceasta şi naţiunea noastră va decide", a adăugat Erdogan. "Decizia de mâine va deschide calea către aceasta", a insistat şeful statului turc, adăugând că votul va fi totodată "un punct de cotitură" în relaţia cu Uniunea Europeană. 

De altfel, Agerpres scrie că Erdogan a declarat că intenţionează să reunească oficialităţile guvernamentale pentru a evalua viitorul relaţiilor Turciei cu Europa. Într-un interviu acordat vineri postului de radio public TRT, Erdogan a declarat că Turcia, stat candidat la aderarea la UE, a fost lăsată să aştepte fără niciun motiv la porţile blocului comunitar. "Turcia nu este ţapul lor ispăşitor. Fiecare va şti care-i este locul", a declarat el. 

×