x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan propune construirea unui oraș pentru refugiați în nordul Siriei

Erdogan propune construirea unui oraș pentru refugiați în nordul Siriei

05 Mar 2016   •   12:23
Erdogan propune construirea unui oraș pentru refugiați în nordul Siriei

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a propus construirea unui oraş în nordul Siriei care să adăpostească o parte din milioanele de refugiaţi care îşi părăsesc ţara din cauza războiului civil, potrivit informaţiilor apărute sâmbătă în presa turcă, preluată de Radio Free Europe/Radio Liberty şi AFP.

"Vom construi un oraş în nordul Siriei pentru reinstalarea refugiaţilor", a declarat preşedintele turc vineri seara, la Istanbul.

Acest oraş ar putea fi construit în apropiere de frontiera cu Turcia, cu ajutorul comunităţii internaţionale, pe o suprafaţă de 4.500 de kilometri pătraţi, a spus Erdogan.

"Am discutat cu (preşedintele american Barack) Obama şi am stabilit chiar şi locul unde va fi amplasat, dar proiectul încă nu poate fi realizat", a subliniat şeful statului turc, fără să ofere detalii cu privire la timpul necesar pentru punerea sa în aplicare. "Trebuie luată mai întâi o decizie în acest sens. Este necesar să se manifeste voinţă şi determinare", a mai spus el.

Turcia, care a primit 2,7 milioane de refugiaţi sirieni, pledează de mai mult timp pentru stabilirea unui coridor umanitar în Siria, protejat de o zonă de interdicţie aeriană.

Problema este că propunerea Ankarei privind construirea unui oraş pentru refugiaţi în nordul Siriei necesită într-adevăr instituirea unei zone de securitate şi de excludere aeriană în Siria, o temă ce nu întruneşte unanimitate în rândul ţărilor implicate în rezolvarea conflictului sirian, afirmă experţii.


Sursa: AGERPRES 

×
Subiecte în articol: erdogan