x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan: „Război între Cruce şi Semilună!”

Erdogan: „Război între Cruce şi Semilună!”

12 Iun 2018   •   18:30
Erdogan: „Război între Cruce şi Semilună!”

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat ferm decizia cancelarului austriac, Sebastian Kurz, de a închide şapte moschei ca măsură de a combate „islamul politic”, avertizând împotriva unui „război între Cruce şi Semilună”, scrie AFP.

„Mi-e teamă că aceste măsuri luate de cancelarul austriac sunt pe cale să conducă lumea spre un război între Cruce şi Semilună”, a declarat Erdogan, într-un discurs susţinut la Istanbul. Semiluna este unul dintre simbolurile care sunt în mod regulat asociate cu islamul, amintește agenţia franceză de presă. Cancelarul austriac, conservatorul Sebastian Kurz, a anunţat, săptămâna trecută, că ţara sa va expulza mai mulţi imami finanţaţi din străinătate şi va închide şapte moschei, pentru a lupta astfel împotriva „islamului politic”. Această decizie, a precizat Kurz, este legată îndeosebi de reconstituirea, foarte controversată, de către copii îmbrăcaţi în soldaţi, în una dintre principalele moschei din Viena afiliată comunităţii turce, a unei bătălii emblematice din istoria otomană. „Societăţi paralele, islamul politic şi radicalizarea nu-şi au locul în ţara noastră”, a dat asigurări şeful guvernului austriac, într-o conferinţă de presă. Fotografiile cu reconstituirea bătăliei de la Gallipoli, interpretată de către copii în localurile moscheii, au fost publicate la începutul lunii în revista săptămânală de stânga „Falter” şi au stârnit o largă emoţie în rândul clasei politice austriece.

 

Aproximativ 360.000 de persoane de origine turcă locuiesc în Austria, dintre care 117.000 sunt cetăţeni turci. În momentul de față, relaţiile dintre Ankara şi Viena sunt deosebit de tensionate.

 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, se află în plină campanie electorală

×