x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan şi Putin au lansat construcţia primei centrale nucleare în Turcia

Erdogan şi Putin au lansat construcţia primei centrale nucleare în Turcia

03 Apr 2018   •   19:00
Erdogan şi Putin au lansat construcţia primei centrale nucleare în Turcia

 Preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi rus Vladimir Putin au dat marţi startul construcţiei de către gigantul rus Rosatom a primei centrale nucleare în Turcia, simbol al relaţiilor înfloritoare între Ankara şi Moscova, informează France Presse. 

'Allah fie cu voi!', a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara difuzat prin videoconferinţă de la situl şantierului centralei nucleare din Akkuyu, în provincia Mersin (sud). 

'Asistăm la un moment cu adevărat istoric pentru dezvoltarea noastră şi pentru cooperarea noastră energetică cu Rusia', declarase cu puţin timp înainte şeful statului turc. 

'Este greu de supraestimat importanţa acestui proiect inovator de amploare', a afirmat la rândul său preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul acestei ceremonii. 

Construcţia centralei, a cărei valoare este estimată la circa 20 miliarde de dolari, face parte dintr-un proiect de dezvoltare iniţiat de Erdogan, care doreşte să facă din Turcia una dintre cele mai bogate zece ţări din lume până în 2023, anul centenarului Republicii Turce. 

Potrivit lui Erdogan, cele patru reactoare ale centralei vor satisface 10% din cererea de energie electrică a Turciei, o ţară puternic dependentă de importul de hidrocarburi pentru a-şi acoperi necesităţile energetice.

Primul reactor al centralei ar urma să fie dat în exploatare în 2023, potrivit lui Putin şi Erdogan. 

Până la 10.000 de muncitori vor fi mobilizaţi, potrivit agenţiei de presă Anadolu, pentru acest proiect dorit de Ankara de peste 40 de ani şi care a stârnit critici puternice din partea organizaţiilor de protecţie a mediului. 

Acest şantier, întârziat de mai multe ori, a fost suspendat, în special, în timpul unei crize diplomatice grave, provocată de doborârea de către forţele aeriene turce a unui bombardier rus la frontiera siriană în noiembrie 2015. 

Dar relaţiile dintre ele s-au detensionat de atunci, Turcia şi Rusia lăsând la o parte diferenţele cu privire la Siria, unde sprijină tabere opuse, pentru a coopera în acest dosar. 

După inaugurarea centralei, Erdogan şi Putin vor avea o întrevedere cu uşile închise în Palatul prezidenţial de la Ankara pentru discuţii în care Siria urmează să ocupe un loc important. 

Miercuri, celor doi preşedinţi li se va alătura în capitala turcă şi şeful statului iranian, Hassan Rohani, pentru un summit trilateral consacrat Siriei, în condiţiile în care Moscova, Ankara şi Teheran se numără printre actorii principali ai procesului de soluţionare a conflictului din această ţară.

AGERPRES

×