x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Estonia anunţă că avioane militare ruse îi încalcă în mod regulat spaţiul aerian

Estonia anunţă că avioane militare ruse îi încalcă în mod regulat spaţiul aerian

03 Mai 2016   •   21:18
Estonia anunţă că avioane militare ruse îi încalcă în mod regulat spaţiul aerian

Avioane militare ruse încalcă regulat spaţiul aerian al Estoniei, a declarat marţi ministrul eston al Apărării, care a calificat aceste acţiuni ale Rusiei drept 'provocări inacceptabile', transmite AFP.

Avioanele militare ruse 'încalcă regulat spaţiul nostru aerian, survolează Marea Baltică cu transponderele (emiţătoarele radio n.red.) închise' a declarat în faţa presei, în timpul unei vizite la Paris, ministrul Hannes Hanso.

'Este o atitudine incredibil de imprudentă (...) Ei fac acest lucru pentru a ne sfida şi a ne provoca; este inacceptabil', a continuat oficialul eston, explicând faptul că, spre deosebire de radarele militare, radarele civile nu pot repera un avion care are transponderul închis, de unde rezultă riscul de coliziune al acestuia cu un avion civil.

Astfel de pătrunderi ale avioanelor ruse în spaţiul aerian eston se produc 'de până la cinci ori pe zi', a precizat Hannes Hanso. 'Rusia şi-a demonstrat de mai mulţi ani atitudinea agresivă şi riscantă faţă de vecini', a subliniat el, amintind că statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) aşteaptă de la summitul NATO (ce va avea loc în luna iulie la Varşovia) 'un mesaj clar' de 'descurajare militară şi politică' faţă de Moscova.

Declaraţiile oficialului eston survin în contextul multiplicării incidentelor în zona Mării Baltice, unde armata rusă a recurs la acţiuni de intimidare, cum au fost simularea unui atac aerian de către un avion care a trecut la o altitudine foarte joasă pe lângă o navă militară americană sau apropierea periculoasă a unui alt avion rus de un avion american de recunoaştere.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: estonia Rusia spatiu aerian