x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Estonia se pregăteşte să atragă imigranţi online

Estonia se pregăteşte să atragă imigranţi online

02 Mai 2016   •   23:30
Estonia se pregăteşte să atragă imigranţi online
Sursa foto: Ron Chapple studios/Getty Images/Hemera

Estonia se pregăteşte să renunţe la regula potrivit căreia este necesară prezenţa fizică a clientului pentru deschiderea unui cont în băncile sale, ceea ce înseamnă că ideea e-cetăţeniei – atragerea companiilor în această ţară fără ca afaceriştii să fie nevoiţi să o viziteze vreodată – ar putea deveni o realitate. Potrivit oficialilor estonieni, aceasta este singura metodă de atragere a mult-doriţilor emigranţi, care altfel evită să se stabilească în ţara nordică.

Estonia este una dintre cele mai avansate ţări din lume în ceea ce priveşte digitalizarea. Serviciile administrative, votul, plata taxelor se fac aici exclusiv online. De asemenea, chiar şi şedinţele guvernamentale se fac, începând din anul 2000, fără să se mai folosească hârtia, ci doar acte digitale. Mai nou, ţara baltică pregăteşte o campanie de atragere a investitorilor cu următoarele promisiuni: afaceristul care îşi deschide o firmă aici nu trebuie să calce nicio-dată în Estonia, toate actele şi plata taxelor se rezolvă online, iar taxa pe profit, atâta timp cât este reinvestit în ţară, este scutită. Potrivit ministrului Informaţiei din Estonia, Taavi Kotka, măsura este una de atragere a investiţiilor, dat fiind că o dezvoltare economică este greu de realizat cu doar cei 1,3 milioane de cetăţeni estonieni. „Întrebarea era cum să creştem baza de clienţi în Estonia, pentru că dacă vrei să fii o ţară bogată, îţi trebuie mulţi clienţi, iar noi nu îi avem. Imigraţia este ca şi inexistentă aici. Suntem situaţi atât de departe spre nord, încât oamenii nu vor să vină aici, fizic. Singura cale de a creşte populaţia este aceea de a o face într-o manieră digitală”, spune Taavi Kotka.

Sistemul e-cetăţeniei este în vigoare din 2015, însă până în prezent exista o hibă care împiedica investitorii care nu vor să se încurce cu hârtii să îl acceseze – necesitatea de a te prezenta în persoană, în Estonia, pentru a deschide un cont bancar.

Guvernanţii vor acum să schimbe acest lucru, făcând în aşa fel încât deschiderea unui cont să poată fi realizată de oriunde în lume. „Nu am făcut prea multă reclamă acestui sistem, până acum, pentru că avem încă nişte elemente lipsă. De exemplu, momentan este ilegal să deschizi un cont bancar în Estonia, de la distanţă, pentru evitarea spălării de bani. Acum, însă, lucrăm pentru schimbarea acestei stări de fapt. Se va putea deschide un cont printr-o conversaţie telefonică şi prezentarea online a unor dovezi privind mijloacele financiare, fără să fie nevoie de deplasarea în Estonia. Când vom rezolva acest lucru, vom lansa o campanie de promovare”, spune Taavi Kotka.

 

E-cetăţenia vine doar cu dreptul de a beneficia de sistemul fiscal estonian şi de sistemul digitalizat de gestionare a actelor şi a taxelor. Investitorul care îşi deschide o firmă în Estonia de la distanţă nu va primi drept de vot şi nici de a intra în Estonia sau UE fără viză.

×
Subiecte în articol: estonia imigranti