x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa faţă cu extremismul islamist: Combatanţilor Jihadişti li se retrage cetăţenia

Europa faţă cu extremismul islamist: Combatanţilor Jihadişti li se retrage cetăţenia

29 Aug 2014   •   20:16
Europa faţă cu extremismul islamist: Combatanţilor Jihadişti li se retrage cetăţenia

Guvernul olandez a anunţat vineri că vrea să le retragă cetăţenia combatanţilor jihadişti, chiar dacă ei n-au fost în prealabil declaraţi vinovaţi de vreo infracţiune, relatează AFP.

Această decizie face parte dintr-o serie de măsuri care au drept scop combaterea mişcării extremiste, în timp ce numeroşi occidentali pleacă să îngroaşe rândurile Statului Islamic (SI) sau ale altor grupuri extremiste în Siria şi Irak. Numărul tot mai mare de combatanţi occidentali preocupă autorităţile, care se tem de atacuri teroriste în Europa după întoarcerea jihadiştilor.

''Legea va trebui înăsprită, în scopul retragerii cetăţeniei olandeze în cazul jihadiştilor care au făcut parte dintr-un grup terorist armat, chiar fără o condamnare penală'', a afirmat guvernul. 

În Olanda, circa 130 de olandezi au părăsit până în prezent ţara pentru a merge să lupte ca jihadişti. Potrivit cifrelor serviciilor secrete olandeze (AIVD), 30 dintre ei au revenit în ţară, iar 14 au murit în zonele de conflict.

Mai multe persoane au fost arestate în timp ce încercau să părăsească ţara pentru a lupta în jihad şi 29 de paşapoarte au fost anulate pentru a-i împiedica pe potenţialii combatanţi să plece.

La jumătatea lunii iunie, directorul agenţiei olandeze de luptă antiteroristă NCTV, Dick Schoof, declara că recentele succese al Statului Islamic va provoca un nou val de combatanţi dornici să plece în Orientul Mijlociu.

×