x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanual Macron despre rolul si misiunea Europei in lume

Emmanual Macron despre rolul si misiunea Europei in lume

10 Mai 2018   •   08:00
Emmanual Macron despre rolul si misiunea Europei in lume

De acum inainte, Europa are "misiunea de a garanta ordinea multilaterală" mondială, slăbită in ultimul timp, a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron, la o zi după decizia Statelor Unite de a se retrage din acordul nuclear iranian.

 

"Ne aflăm într-un moment istoric pentru Europa care are misiunea de a garanta această ordine multilaterală pe care am creat-o la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi care este astăzi uneori bulversată", a insistat liderul de la Palatul Ellysee într-un interviu acordat televiziunii naţionale din Germania.

Preşedintele american, Donald Trump, a decis să retragă SUA din acordul semnat în 2015 între Iran şi Grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) cu scopul de a controla ambiţiile nucleare ale Teheranului. Hotararea se inscrie in dorinţa afişată de Trump de a rupe cu multilateralismul.

"Există elemente de tensiune, dar există, de asemenea, şi elemente de ancorare şi legături foarte strânse", a adaugat Macron care va primi joi, în Germania, Premiul Charlemagne ca recompensă pentru "viziunea sa puternică pentru o nouă Europă". Cu Statele Unite, "avem un dezacord în privinţa Iranului", a subliniat şeful statului francez.

Pe plan comercial, "cred că Europa trebuie să se facă respectată, suntem o mare putere a comerţului internaţional", a continuat el, în contextul în care SUA ameninţă mai multe ţări, printre care membrii UE, cu impunerea de taxe vamale asupra importurilor de oţel şi aluminiu.

"Avem reguli, cele ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, trebuie să le facem respectate şi să le respectăm reciproc", a insistat Emmanuel Macron. Omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat zilele trecute îngrijorat de "schimbările substanţiale" din relaţia transatlantică după instalarea la puterea a lui Donald Trump. AGERPRES

×