x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozie - Act terorist la Tiraspol

Explozie - Act terorist la Tiraspol

de Vitalie Calugareanu    |    07 Iul 2006   •   00:00
Explozie - Act terorist la Tiraspol

Centrul capitalei autoproclamatei republici transnistrene a fost zguduit ieri de o puternica explozie. Un microbuz a sarit in aer, provocand moartea a opt pasageri. Cercetarile abia au inceput, dar Tiraspolul deja si-a stabilit principalul suspect - Republica Moldova.

Corespondenta din Chisinau
Centrul capitalei autoproclamatei republici transnistrene a fost zguduit ieri de o puternica explozie. Un microbuz a sarit in aer, provocand moartea a opt pasageri. Cercetarile abia au inceput, dar Tiraspolul deja si-a stabilit principalul suspect - Republica Moldova.

Un microbuz plin cu pasageri a explodat ieri in centrul Tiraspolului, provocand moartea a opt persoane si ranirea grava a altor zece. Victimele se indreptau spre locurile de munca atunci cand s-a produs deflagratia. Accidentul a avut loc nu departe de centrul orasului, la un semafor, in preajma unui troleibuz. Explozia a fost atat de puternica incat acoperisul masinii a zburat la 100 de metri. Potrivit pretinsului ministru de Interne de la Tiraspol, Oleg Beleakov, toti pasagerii microbuzului au murit pe loc. Printre cei raniti se numara si doi pacificatori rusi. Unul dintre ei, Anatolii Zverev, a ramas fara un picior in urma exploziei, iar celalalt, Igori Polejaiev, a suferit taieturi si zgarieturi din cauza cioburilor provenite de la geamurile sparte ale troleibuzului.

VINA PE MOLDOVENI. Initial, Oleg Beleakov a spus ca motivul deflagratiei ar putea fi un exploziv transportat cu microbuzul si pus in functiune fie din greseala, fie intentionat. Ulterior, insa, potrivit presei transnistrene, Beleakov a spus ca nu exclude posibilitatea unui atentat organizat de securitatea moldoveneasca. "In conditiile tensionarii relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol avem tot temeiul sa credem ca este vorba de un atentat pus la cale de Seviciile de Securitate de la Chisinau, cu scopul de a panica populatia din Transnistria", a mentionat Beleakov. Potrivit lui, tragedia s-a produs ca urmare a explodarii unui obuz transportat de unul din cei opt pasageri.

DOLIU. Seful gruparii separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a emis ieri un decret prin care a declarat ziua de 8 iulie zi de doliu pe intreg teritoriul Transnistriei. Conform documentului, maine posturile de radio si TV din Transnistria nu vor avea voie sa difuzeze programe distractive si nici muzica vesela.

CONTEXT DELICAT. Administratia transnistreana s-a pronuntat zilele trecute pentru suplimentarea contingentului de pacificatori rusi dislocati in regiunea transnistreana, mentionand ca aceasta necesitate a aparut dupa declaratiile unioniste facute la sfarsitul saptamanii trecute de presedintele roman, Traian Basescu.

Ieri, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat ca Chisinaul nu a primit oficial vreo oferta de acest gen din partea Bucurestiului: "Am auzit declaratiile presedintelui Basescu, dar noi nu am primit oficial o astfel de oferta nici de la Bucuresti, nici de la Bruxelles. Daca Bruxelles-ul ne-ar surprinde placut cu propunerea de a adera la UE la 1 ianuarie 2007, va asigur ca noi o vom examina foarte serios", a conchis Stratan.

FIARE SI CIOBURI. Un microbuz si un autobuz au fost complet distruse in urma deflagratiei
×
Subiecte în articol: externe