x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extrema dreaptă din Ungaria, Jobbik, face şedinţe într-o veche SINAGOGĂ

Extrema dreaptă din Ungaria, Jobbik, face şedinţe într-o veche SINAGOGĂ

15 Feb 2014   •   08:33
 Extrema dreaptă din Ungaria, Jobbik, face şedinţe într-o veche SINAGOGĂ

O acţiune organizată de partidul de extremă dreapta Jobbik într-o veche sinagogă din Ungaria a provocat aseară vii proteste din partea manifestanţilor antifascişti care au acuzat formaţiunea politică de 'provocare', relatează AFP.

Aproximativ 100 de manifestanţi, unii dintre ei având o stea galbenă prinsă de palton, s-au adunat cu lumânări în mână în faţa clădirii aflate în oraşul Esztergom, la 50 de kilometri nord de Budapesta.

'Este dezgustător că, în Ungaria modernă, antisemiţii pot scăpa după această provocare', a declarat sub acoperirea anonimatului o supravieţuitoare a Holocaustului.

Jobbik a ajuns al treilea partid din Ungaria după ce a primit 17% din voturi la alegerile parlamentare din 2010, însă a fost calificat în repetate rânduri ca rasist faţă de minoritatea romă şi criticat pentru afirmaţiile antisemite ale membrilor săi.

Clădirea, care a fost sinagogă din 1888, anul construcţiei sale, până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, este folosită din 2006 ca centru cultural municipal.

Mai mulţi manifestanţi care au reuşit să pătrundă în clădire, depăşind barierele puse de poliţie, au fost alungaţi de simpatizanţii partidului extremist.

'Ieşiţi din sinagogă, naziştilor', a strigat un protestatar.

În interior, şeful partidului Jobbik, Gabor Vona (foto), a afirmat în faţa a 200 de simpatizanţi că formaţiunea sa este victimă a isteriei oamenilor politici de stânga şi a liderilor evrei.

El a adăugat că partidul nu vrea 'să dea dovadă de lipsă de respect ori să provoace pe cineva, inclusiv comunitatea evreiască'.

'Însă ca partid legal care a obţinut voturile a aproape un milion de persoane în 2010, avem la fel ca şi ceilalţi dreptul de a organiza un eveniment aici', a adăugat el.

Majoritatea locuitorilor evrei din oraşul Esztergom, circa 500 de persoane, au murit în lagărele naziste în 1944, informează Agerpres.

×
Subiecte în articol: jobbik extrema dreapta sinagoga ungaria