x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Familiile echipajului submarinului dispărut, furioase pe autoritățile argentiniene, după confirmarea exploziei de la bordul navei

Familiile echipajului submarinului dispărut, furioase pe autoritățile argentiniene, după confirmarea exploziei de la bordul navei

23 Noi 2017   •   20:40
Familiile echipajului submarinului dispărut, furioase pe autoritățile argentiniene, după confirmarea exploziei de la bordul navei

Marina argentiniană confirmă că la bordul submarinului ARA San Juan, care a fost dat dispărut săptămâna trecută, cu 44 de membri ai echipajului la bord, a avut loc o explozie, dar a respins posibilitatea unui atac asupra navei, relatează agenţia DPA. 

Știrea a înfuriat familiile membrilor echipajului și reproșează autorităților că știau de starea precară a navei, scrie El Mundo.

Organizaţia Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), cu sediul la Viena, a înregistrat un eveniment scurt, violent, nenuclear şi anormal, ''asemănător cu o explozie'', pe 15 noiembrie, când a dispărut submarinul. 

Informaţia este confirmată de un institut american, ce a înregistrat de asemenea ''o anomalie hidro-acustică'' în apropiere de locul de unde submarinul a comunicat ultima dată cu Marina cu trei ore mai înainte, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei, Enrique Balbi. Acesta a localizat evenimentul în Golful San Jose, la 1.300 km sud de Buenos Aires. 

Enrique Balbi a precizat că Marina nu are nici o informaţie despre cauzele evenimentului raportat, dar a respins posibilitatea unui atac. ''Nu avem nici o dovadă pentru a confirma aceasta'', a afirmat el. 

Potrivit media argentiniene, s-ar putea ca explozia să fi fost provocată de un scurtcircuit la bateriile submarinului, pe care echipajul l-a raportat înainte de a fi dat dispărut. 

Până în prezent, Marina argentiniană a evitat să facă vreo legătură între problema tehnică şi dispariţia submarinului ARA San Juan. 

Nu se ştie dacă eventuala explozie a avut loc în apropiere de suprafaţă sau mai în profunzime, adâncimea apei în zonă fiind de 3.000 circa de metri. ARA San Juan a putut să coboare până la o adâncime de 300 de metri. 

Aproape 4.000 de persoane din 10 ţări participă, cu vapoare şi avioane, la operaţiunile de căutare.AGERPRES

×