x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fantezia desertului sau realitate? Obama ar fi AMENINTAT ca DOBOARA avioanele israeliene daca ATACA Iranul?

Fantezia desertului sau realitate? Obama ar fi AMENINTAT ca DOBOARA avioanele israeliene daca ATACA Iranul?

04 Mar 2015   •   18:24
Fantezia desertului sau realitate? Obama ar fi AMENINTAT ca DOBOARA avioanele israeliene daca ATACA Iranul?

In cadrul unor consultari avute cu ministrul Apararii, Moshe Ya’alon, cu cel de Externe, Avigdor Lieberman si cu comandantii fortelor aeriene israeliene, premierul Benjamin Netanyahu ar fi decis sa lanseze un atac aerian impotriva capacitatilor nucleare iraniene, ca raspuns la negocierile secrete dintre SUA si Iran, cu privire la programul nuclear al Teheranului, informeaza cotidianul kuweitian Al-Jarida, citand surse "bine informate".

In articolul publicat de Al-Jarida, si reluat de jewishpress.com, se spune ca Netanyahu si ministrii cabinetului sau, dupa patru nopti de consultari, ar fi decis insarcinarea sefului fortelor aeriene israeliene, Benny Gantz, sa atace capacitatile nucleare aeriene.
Sursele amintite au precizat ca in baza unui plan pregatit de Gantz, avioane israeliene s-ar fi antrenat timp de cateva saptamani, operand inclusiv zboruri de exercitiu in spatiul aerian iranian.

Al-Jarida scrie ca un ministru israelian, cu bune relatii cu administratia americana, ar fi dezvaluit planul de atac secretarului de stat John Kerry.
In discutiile aprinse ce au urmat, se pare ca Obama ar fi amenintat ca va dobori avioanele israeliene, in cazul in care vor decola pentru atacul tintelor nucleare iraniene, inca inainte de a le atinge.
Interdictia clara a lui Obama a insemnat si sfarsitul strategiei de atac israeliene.

Dezvaluirea vine pe fondul unor tensiuni diplomatice intre Israel si Statele Unite, care au culminat cu discursul premierului Netanyahu, tinut in fata Congresului american, la invitatia presedintelui Camerei Reprezentantilor, componenta a unei vizite care a sfidat toate protocoalele.

×