x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fără oficiali SUA, la Punggye-ri

Fără oficiali SUA, la Punggye-ri

24 Mai 2018   •   14:06
Fără oficiali SUA, la Punggye-ri

Regimul de la Phenian nu a invitat niciun oficial american la ceremonia de dezafectare a poligonului de teste atomice de la Punggye-ri, a declarat Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA.

„Vă pot doar spune că nu a existat o invitaţie pentru noi. Înţeleg că jurnaliştii au fost invitaţi”, a afirmat oficialul american. „Sigur că salutăm anunţarea planurilor de dezafectare a poligonului de teste nucleare. Aş merge până la închiderea permanentă, ireversibilă, care poate fi inspectată şi pe deplin înregistrată. Acesta este un pas esenţial în denuclearizarea Coreei de Nord şi aşteptăm cu nerăbdare să aflăm mai multe detalii despre acest lucru ”, a adăugat Nauert. Ministerul nord-coreean de Externe a anunţat anterior că ceremonia publică de dezafectare a poligonului Punggye-ri va avea loc în perioada 23-25 mai, data exactă depinzând de condiţiile meteo. Jurnalişti din cinci ţări - Coreea de Sud, China, Rusia, SUA şi Marea Britanie - au fost invitaţi să asiste la ceremonie. Iniţial, Phenianul a refuzat să accepte lista de jurnalişti sud-coreeni propusă de Seul, însă, în cele din urmă, Coreea de Nord a acceptat. Înţelegerea privind denuclearizarea Coreei a fost convenită de liderii de la Seul şi Phenian, la summitul de la Panmunjom din 27 aprilie.

Dezafectarea poligonului are loc înainte de discuţiile dintre președintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, programate pentru data de 12 iunie.

 

 

×
Subiecte în articol: Punggye-ri