x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un pianist turc, judecat pentru ”insultă la adresa Islamului”

Un pianist turc, judecat pentru ”insultă la adresa Islamului”

18 Oct 2012   •   18:24
Un pianist turc, judecat pentru ”insultă la adresa Islamului”
Sursa foto: FRED DUFOUR / AFP

Pianistul turc de renume mondial Fazil Say a fost adus în fața instanței, în Istanbul, fiind învinuit de insultă la adresa Islamului și incitare la ură religioasă, informează BBC.

Presupusele insulte au fost făcute într-o serie de mesaje pe Twitter, în care pianistul critica musulmanii radicali.

Fazil Say, care pledează nevinovat, spune că a fost ”uimit” când a aflat că trebuie să apară în fața instanței. Curtea a respins la prima înfățișare retragerea acuzațiilor cerută de avocații lui Say, stabilind un nou termen pentru 18 februarie 2013.

În cazul în care va fi găsit vinovat, pianistul riscă o pedeapsă maximă de 18 luni de închisoare. Juriștii turci spun, însă, că, cel mai probabil, Say va primi o pedeapsă cu suspendare.

Acuzațiile fac referire la o serie de mesaje pe Twitter, pe care artistul le-a publicat în luna aprilie.

"Nu știu dacă ați realizat asta, dar de câte ori mai apare un păduche, o non-entitate, o scursură, un hoț sau un prost, întotdeauna este vorba de un islamist”, este unul dintre mesajele incriminate.

Zeci de susținători ai lui Say au demonstrat în fața tribunalului, cerând partidului islamist de guvernământ să ”lase artiștii în pace”.

Fazil Say a cântat alături de Filarmonica din New York și a primit distincția de ambasador cultural al UE.

Ministrul turc pentru Relația cu Uniunea Europeană, Egemen Bagis, a declarat că, în opinia lui, acuzațiile ar trebui să fie retrase, afirmând că este dreptul artistului ”să trăncănească”. Totuși, ministrul l-a criticat pe pianist, afirmând că este rușinos să ”insulți credințele și valorile oamenilor”. 

×