x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Filmul terorii

Filmul terorii

21 Oct 2004   •   00:00

Exploziile ucigase, groaza si panica ce au cuprins in dimineata de 11 martie gara madrileana Atocha si-au facut loc ieri in casele spaniolilor, prin intermediul televiziunilor.

IRINA CRISTEA

SCENE DE GROAZA. Speriati de prima explozie, oamenii din gara Atocha incearca sa fuga (foto 1), moment in care totul e cuprins de flacari (foto 2)
Doua posturi de televiziune din Spania au difuzat marti imagini cutremuratoare de la unul dintre atentatele din 11 martie de la Madrid, care au facut 191 de morti, printre care 16 romani, si peste 1.800 de raniti. Timp de mai multe minute, spaniolii au retrait groaza acelor momente, de la clipa in care unul dintre trenuri este aruncat in aer in gara Atocha si pana cand echipele de interventie incearca sa-si faca loc printre oamenii panicati, in incercarea de a le acorda primul ajutor rani-tilor.

CAMERE DE SECURITATE. Imaginile au fost inregistrate de camerele de securitate din gara Atocha si au ajuns la posturile de televiziune prin intermediu politiei madrilene. Primele secvente sunt filmate la scurt timp dupa explozia primei bombe, la ora 7:38 dimineata. Oamenii se inghesuie pe peron si pe platforma, incercand sa fuga cat mai repede din gara, in timp ce in spatele lor se vede fumul care se ridica din ce-a mai ramas din vagoanele trenului. Cateva secunde mai tarziu, un alt tren sare in aer, iar imaginile surprind flacarile exploziei si oamenii care se prabusesc, doborati de suflul acesteia. In cateva minute, gara este plina de trupuri neinsufletite, printre care isi fac loc cu greutate echipele de interventie.

IMAGINI NOI. Despre existenta casetei se stia de ceva vreme, intrucat facea parte din probele utilizate de anchetatorii care se ocupa de caz. De altfel, cateva capturi au aparut, luna trecuta, in mass-media spaniola, fiind preluate si de presa din alte tari.

DEJUCARE

Politistii spanioli au dejucat ieri un atentat care ar fi avut drept tinta sediul Tribunalului National. Potrivit ministrului spaniol de Interne, mai multi radicali islamici au fost arestati sub banuiala ca pregateau un astfel de atac. Este vorba despre un grup de opt persoane de origine araba care aveau de gand sa duca la indeplinire cat mai curand planul de a arunca in aer tribunalul sau sediul altei institutii juridice.
×
Subiecte în articol: externe