x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finanţarea campaniilor electorale ale lui Sarkozy, din nou subiect de controverse

Finanţarea campaniilor electorale ale lui Sarkozy, din nou subiect de controverse

29 Iul 2014   •   18:59

Cotidianul francez Le Parisien afirmă că şi campania electorală din 2007 a fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy face obiectul unei anchete preliminare, fapt dezminţit de Parchetul din Paris. Asemănările dintre 2007 şi 2012 – care face obiectul unei anchete judiciare – sunt totuşi numeroase, scrie presa franceză.

“Chiar dacă informaţia din Le Parisien a fost rapid dezminţită de Parchetul din Paris, deschiderea unei anchete preliminare vizând campania din 2007 a lui Nicolas Sarkozy ne invită la o călătorie în timp, în urmă cu şapte ani. Ce se întâmpla atunci cu ambiţiosul ministru de Interne? Cheltuieli pentru confort, o explozie de cheltuieli pentru deplasări şi o înmulţire a mitingurilor şi a vizitelor. Aceasta nu ne aminteşte de nimic? Oare de campania din 2012?”, se întreabă jurnaliştii de la L'Express.

Parchetul din Paris a dezminţit marţi că a deschis recent o anchetă privind finanţarea campaniei prezidenţiale din 2007 a lui Nicolas Sarkozy, după cum a relatat marţi cotidianul Aujourd'hui en France/Le Parisien, informează AFP.

Potrivit ziarului, care nu şi-a dezvăluit sursele, procurorul din Paris a “deschis în cea mai mare discreţie, la începutul lunii iulie”, o nouă anchetă preliminară care-l vizează pe Nicolas Sarkozy şi partidul său de dreapta, aflat în plină criză, UMP, în legătură cu acuzaţiile de finanţare ilegală a campaniei din urmă cu şapte ani.

“Contrar a ceea ce scrie Le Parisien în articolul său apărut marţi, Parchetul din Paris nu a deschis nicio anchetă preliminară privind campania prezidenţială din 2007 a lui Nicolas Sarkozy”, a precizat Parchetul în comunicat.

Cotidianul afirmă că o primă percheziţie a avut loc la 8 iulie ca urmare a deschiderii acestei anchete. “Investigaţiile vizează un sistem de presupuse facturi false” care ar fi permis “decontarea frauduloasă a banilor destinaţi campaniei candidatului din conturile partidului său”, scrie Le Parisien.

Parchetul din Paris a reamintit deschiderea în ultimele săptămâni a două anchete în legătură cu campania din 2012 a fostului preşedinte francez. Pe de o parte, o anchetă judiciară lansată la 27 iunie într-un caz de presupusă deturnare de fonduri în care sunt implicate compania Bygmalion şi formaţiunea UMP. Pe de altă parte, o anchetă preliminară lansată la 2 iulie privind plata de către UMP a amenzilor impuse lui Nicolas Sarkozy după invalidarea conturilor acestei campanii.

×
Subiecte în articol: nicolas cage