x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda a primit un mandat de arestare a lui Puigdemont, emis de Spania

Finlanda a primit un mandat de arestare a lui Puigdemont, emis de Spania

24 Mar 2018   •   16:00
Finlanda a primit un mandat de arestare a lui Puigdemont, emis de Spania

Poliţia finlandeză a anunţat sâmbătă că a primit un mandat internaţional de arestare a fostului lider catalan Carles Puigdemont, care se află într-o vizită în această ţară nordică, transmit dpa şi Reuters. 

Într-un scurt comunicat, Biroul finlandez de Investigaţii (NBI) a anunţat că a primit mandatul emis de Madrid şi i l-a înmânat unui procuror finlandez, dar că au fost solicitate informaţii suplimentare din Spania înainte de a se lua o decizie. 

Puidgemont, aflat în exil auto-impus în Belgia, a fost invitat de joi în Finlanda pentru întâlniri cu parlamentari şi a ţinut vineri un discurs la Universitatea din Helsinki. 

Una din gazdele sale, parlamentarul finlandez Mikko Karna, a declarat pentru dpa că programul lui Puigdemont s-a încheiat vineri şi că liderul catalan este aşteptat să părăsească Finlanda în cursul zilei de sâmbătă. 

Într-un interviu acordat mai devreme postului Catalunya Radio, avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a declarat că acesta se va prezenta la poliţia finlandeză. 

Un judecător al Curţii Supreme spaniole a confirmat vineri trimiterea în judecată a 13 lideri separatişti catalani, printre care şi Carles Puigdemont, pentru 'rebeliune', infracţiune pasibilă de închisoare între 25 şi 30 de ani. 

În total, 25 de politicieni separatişti vor fi judecaţi pentru rebeliune, deturnare de fonduri sau nesupunere, a precizat judecătorul. Cinci dintre ei au fost arestaţi vineri, printre care şi candidatul pentru postul de şef al executivului din Catalonia, Jordi Turull.AGERPRES

×