x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Razboiul rece a revenit!", spune Antonio Guterres

"Razboiul rece a revenit!", spune Antonio Guterres

23 Apr 2018   •   07:22
"Razboiul rece a revenit!", spune Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a recunoscut ca, in forma sa actuala, Consiliul de securitate al Organizatiei natiunilor unite nu este in stare sa rezolve problemele internationale, inclusiv conflictul din Siria. "Razboiul rece a revenit", a raspuns diplomatul portughez, intrebat fiind la un post de televiziune, daca atacurile aeriene lansate de SUA, Marea Britanie si Franta in Siria au fost legale.

 

"Dispunem de reguli de rezolvare a unor situatii de acest gen. Sunt mecanisme foarte clare. Dar acum important este sa nu ne uitam inapoi", a adaugat Guterres, caracterizand actuala confruntare drept razboi rece, diferit insa de cel trait in secolul trecut.

"Atunci a existat un conflict adanc intre Statele Unite si Uniunea Sovietica. Acum, americanii si rusii nu detin controlul asupra tuturor partilor implicare, cum s-a intamplat in trecut", a explicat secretarul general al ONU, subliniind ca in regiunea Orientului Mijlociu sunt active "mutle tari, inclusiv Turcia, Iran, Arabia Saudita".

Pe de alta parte, in perioada razboiului rece intre SUA si URSS "au functionat anumite functii entru dialog si comunicare, ca o garantie ca lucrurile nu vor scapa de sub control si pentru a evita riscul degenerarii situatiei. Acum, nu mai exista astfel de mecanisme", a regretat Guterres.

Recunoscand ca, dupa raidurile aeriene ale aliatilor, "situatia din Siria devenise extrem de periculoasa. Dar ma bucur ca lucrurile s-au calmat, totusi", a adaugat politicianul portughez.

×