x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost ministru român al Apărării: Un conflict militar NATO - Rusia nu s-ar putea încheia decât nuclear

Fost ministru român al Apărării: Un conflict militar NATO - Rusia nu s-ar putea încheia decât nuclear

08 Sep 2014   •   15:05
Fost ministru român al Apărării: Un conflict militar NATO - Rusia nu s-ar putea încheia decât nuclear
Sursa foto: TATYANA ZENKOVICH/EPA

Europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, a avertizat că un eventual conflict militar între Rusia şi NATO "nu se poate încheia decât nuclear" şi că dacă Rusia ar ataca România, ar fi în război cu întregul NATO.

"Eu cred că acest risc (n.r. ca Rusia să lanseze o ofensivă militară împotriva României) trebuie să fie ponderat de faptul că Rusia realizează că atunci va fi în război cu întregul NATO. Că e vorba de România, că e vorba de ţările baltice, în clipa în care a făcut un asemenea gest, chiar dacă va nega că nu e vorba de forţele sale armate, repetând cele pe care le afirmă în mod necredibil de atâta vreme în legătură cu ce se întâmplă în Ucraina, tot nu va fi crezută şi va exista o stare de război între Rusia şi NATO, provocată de Rusia. Or acest lucru, credem noi, nu se va întâmpla", a declarat Ioan Mircea Paşcu la RFI.

În opinia sa, "ar există însă un alt scenariu, care este, spun eu, de urmărit: am citit azi dimineaţă că pentru prima oară, votul pentru separarea Scoţiei, cei care intenţionează să voteze sunt mai numeroşi, decât cei care intenţionează să păstreze Scoţia în Marea Britanie. Această inversare de tendinţă poate să declanşeze un val de modificare paşnică a graniţelor în vestul Europei. E vorba de faptul că exemplul Scoţiei probabil va încuraja Catalonia, va face să reapară tensiunile din Belgia şi aşa mai departe. Or acest val de modificare paşnică a graniţelor în vestul Europei, dacă se declanşează, se va întâlni cu valul de modificare a graniţelor pe cale violentă, pe care Rusia l-a iniţiat deja. Când cele două valuri se vor întâlni, cred că vom avea o problemă care va pune întreaga comunitate internaţională în faţa unor schimbări de mare-mare profunzime şi nu ştiu dacă vom şti să le administrăm".

Întrebat dacă este probabil în clipa de faţă un conflict militar între Rusia şi NATO, Ioan Mircea Paşcu a răspuns: "Un asemenea conflict nu se poate încheia decât nuclear, ceea ce ar provoca un cataclism nuclear de proporţiile celui pe care am încercat să-l evităm în timpul Războiului Rece şi eu nu cred că se va ajunge până acolo. Însă în orice caz, să nu uităm că protecţia oferită de NATO prin articolul 5 este îndreptată împotriva unei agresiuni. Dar ce facem cu subversiunea, pe care iată că în acest război hibrid ruşii o folosesc destul de frecvent. Eu cred că NATO trebuie întărit şi există elemente în comunicatul final din Ţara Galilor că NATO vizează inclusiv acest aspect al subversiunii, al atacurilor sub linia radarului, care ar activa articolul 5".

×