x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul magnat Mihail Hodorkovski, graţiat de Putin după 10 ani de închisoare, vrea să adune forţele proeuropene în Rusia

Fostul magnat Mihail Hodorkovski, graţiat de Putin după 10 ani de închisoare, vrea să adune forţele proeuropene în Rusia

21 Sep 2014   •   08:37
Fostul magnat Mihail Hodorkovski, graţiat de Putin după 10 ani de închisoare, vrea să adune forţele proeuropene în Rusia

Fostul oligarh şi opozant al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, graţiat de preşedintele Vladimir Putin după zece ani de închisoare, a lansat sâmbătă o mişcare destinată să adune forţele proeuropene în Rusia, în ceea ce pare a fi o provocare la adresa liderului de la Kremlin, informează France Presse, citată de Agerpres. "O minoritate va avea influenţă dacă este organizată", a declarat Hodorkovski în timpul unei ceremonii la Paris, difuzată pe internet, cu ocazia lansării noii sale mişcări numită Open Rusia (Rusia deschisă).

Hodorkovski a fost eliberat din închisoare anul trecut, iar în prezent trăieşte în exil în Elveţia. El nu a revenit în Rusia de la eliberarea sa.

Fostul oligarh a spus că noul său proiect, numit la fel ca asociaţia sa de caritate ce a fost închisă după ce a fost arestat, va fi o 'platformă' online şi nu un partid politic.

După eliberarea sa din închisoare în decembrie 2013, Hodorkovski a promis, într-adevăr, să nu se amestece în politică, dar noul său proiect pare totuşi să dezvăluie unele ambiţii politice. Ex-patronul gigantului petrolier Iukos a mai spus că toţi cei care sprijină o cale proeuropeană pentru Rusia ar trebui să se unească în perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. "Suntem în favoarea a ceea ce se poate numi alegere europeană sau o ţară guvernată de domnia legii", a afirmat fostul oligarh.

"Noi credem că teza potrivit căreia 'Rusia nu este Europa' este o minciună. Noi suntem Europa, fie din punct de vedere geografic, fie cultural. De fapt, calea europeană de dezvoltare nu înseamnă respingerea valorilor naţionale. În Europa, fiecare ţară are propria sa cale", a spus el.

Mihail Hodorkovski a petrecut aproape zece ani în închisoare în Rusia după arestarea sa în 2003 pentru "furt prin fraudă pe scară largă" şi "evaziune fiscală". El a denunţat încarcerarea sa ca o pedeapsă pentru opoziţia sa faţă de preşedintele Vladimir Putin.

×