x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul medic al echipei feminine de gimnastică a SUA a pledat vinovat la acuzaţii de abuz sexual

Fostul medic al echipei feminine de gimnastică a SUA a pledat vinovat la acuzaţii de abuz sexual

23 Noi 2017   •   20:20
Fostul medic al echipei feminine de gimnastică a SUA a pledat vinovat la acuzaţii de abuz sexual

Lawrence Nassar, fostul medic al lotului feminin de gimnastică artistică al SUA, inculpat pentru agresiune sexuală, a pledat vinovat la 7 din cele 22 de acuzaţii împotriva sa în faţa unui tribunal din Michigan, relatează AFP. 

Cazul Nassar, care este acuzat că a agresat sexual pentru 100 de sportive în câteva decenii, face parte din scandalul cel mai mare care dezvăluie partea întunecată a universului gimnasticii americane. Federaţia americană de gimnastică este la rândul ei acuzată pentru că a închis ochii la practici cunoscute şi sistematice. Medicul a fost alături de lotul feminin de gimnastică timp de aproape trei decenii şi la patru olimpiade, iar acum riscă o condamnare de cel puţin 25 ani închisoare. 

Trei dintre victimele lui Nassar aveau vârste sub 13 ani, iar altele între 13 şi 15 ani în timpul abuzurilor care s-au derulat între 1998 şi 2015. Medicul pretexta diverse tratamente pentru a abuza tinerele fete. 

În faţa tribunalului, Nassar a declarat că este ''teribil de dezolat'' şi a adăugat că se roagă pentru ca victimele sale să treacă peste acele experienţe. 

Judecătoarea Rosemarie Aquilina a apreciat că regretele sunt insuficiente vizavi de gravitatea faptelor: ''Aţi beneficiat de încrederea pe care v-o conferea funcţia dumneavoastră pentru a găsi căi de a agresa copii''. 

Aly Raisman, McKayla Maroney şi Gabby Douglas, toate campioane olimpice, figurează printre victimele medicului Nassar. 

''Lawrence Nassar este un 'Monstru' nu un medic'', a scris Raisman miercuri pe contul ei de Twitter. 

''Totul a început când aveam 13 ani, la unul din primele mele stagii de pregătire cu lotul naţional, în Texas, şi a continuat până m-am oprit din acest sport'', a mărturisit McKayla Maroney, acum în vârstă de 21 ani. 

Nassar este judecat pentru agresiunile sexuale petrecute la clubul universitar al statului Michigan, într-un caz în care ale 125 de persoane sunt acuzate de abuzuri sexuale. 

Toate victimele au acceptat o înţelegere prin care Nassar îşi recunoaşte vina la 7 capete de acuzare, la alte 8 s-a renunţat, iar restul au fost diminuate. 

În tornada dezvăluirilor privind abuzurile sexuale de la lotul feminin de gimnastică, preşedintele federaţiei americane, Steve Penny, a demisionat în luna martie şi i s-a reproşat apoi că a alertat prea târziu autorităţile privind problema abuzurilor sexuale. 

Federaţia americană susţine că a adoptat o politică sportivă sigură, care impune raportarea obligatorie a oricărui presupus abuz de natură sexuală. 

În timp ce Nassar îşi aşteaptă sentinţa, prevăzută pentru 12 ianuarie 2018, trei dintre victimele sale vor ca responsabilii gimnasticii americane ce erau la curent cu aceste practici să răspundă de asemenea în faţa justiţiei. 

Înainte de proces, Nassar a pledat vinovat în faţa unui tribunal federal american pentru acuzaţii privind infracţiuni de pornografie infantilă. AGERPRES

×