x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francezii sar in apararea camembert-ului tradiţional

Francezii sar in apararea camembert-ului tradiţional

23 Mai 2018   •   10:41
Francezii sar in apararea camembert-ului tradiţional

Deputaţi, maeştri bucătari şi simpli cetăţeni se mobilizează în Franţa pentru a salva camembert-ul tradiţional, un tip de brânză produs din lapte crud, pe care îl consideră ameninţat de marii producători care sunt adepţii pasteurizării.

 

Un acord convenit in februarie între producători de lapte din Normandia, regiunea de origine a brânzei camembert, şi fabricanti suscită nemulţumirea gurmanzilor şi amatorilor de brânzeturi. Începând din 2021, nu va mai exista decât un singur şi unic camembert de Normandia AOP (denumire de origine protejată), care va putea fi produs cu lapte pasteurizat şi deci nu va mai fi obligatorie folosirea laptelui crud.

În replică, un număr de 12 deputaţi i-au scris o scrisoare ministrului Agriculturii pentru a apăra camembert-ul, a declarat marţi unul din semnatarii scrisorii, membru al majorităţii parlamentare (LREM). "Acordul anunţat de Institutul naţional de origine şi calitate riscă să ducă la dispariţia totală a camembert-ului tradiţional", afirmă aleşii din Normandia în această scrisoare trimisă la finele săptămânii trecute.

În paralel, aproape 26.000 de persoane au semnat marţi seară o petiţie împotriva "pasteurizării" brânzei camembert, petiţie publicată în data de 15 mai pe Internet.

De asemenea, într-un editorial publicat în presă, în care revendică valorile gastronomiei franceze, mai mulţi zeci de maeştrii bucătari precum Olivier Roellinger, Sébastien şi Michel Bras şi Anne-Sophie Pic au criticat proiectul care ar urma să transforme camembert-ul într-o brânză vulgară şi fără gust". "Ruşine, scandal, impostură...cuvintele nu sunt suficiente pentru a denunţa confiscare pe care Franţa, creatoarea sistemului de origine protejată, va fi acuzată că o comis-o dacă francezii nu protestează", susţin maeştrii bucătari.

În prezent, camembert-ul tradiţional reprezintă aproximativ 5.500 de tone de brânzeturi produse anual faţă de 60.000 pentru camembert-ul industrial, potrivit scrisorii trimisă de deputaţii francezi. AGERPRES

×