x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francezul Jean Tirole, câştigătorul Premiului Nobel pentru Economie

Francezul Jean Tirole, câştigătorul Premiului Nobel pentru Economie

13 Oct 2014   •   14:32
Francezul Jean Tirole, câştigătorul Premiului Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2014 a fost atribuit profesorului francez Jean Tirole, a anunţat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel.

Jean Tirole, profesor la Universitate din Toulouse, este al treilea francez recompensat cu Premiul Nobel pentru Economie după Gérard Debreu în 1983 şi Maurice Allais în 1988, relatează Agerpres. În ultimii zece ani, 17 laureaţi din 20 au fost americani.

'Jean Tirole a clarificat modul în care înţelegem şi reglementăm industriile dominate de câteva mari firme', a precizat Comitetul Nobel. Analiza sa cu privire la firmele cu o putere mare de piaţă oferă un răspuns la o serie de întrebări importante de genul cum ar trebui să acţioneze guvernele în relaţiile lor cu fuziunile şi cartelurile şi de asemenea cum ar trebui reglementare monopolurile, a adăugat Comitetul Nobel.

Tirole va fi recompensat cu un premiu de opt milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari sau 870.000 de euro) la data de 10 decembrie la Stockholm.

Premiul Nobel pentru economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.

×