x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa - Premierul urcă, preşedintele coboară

Franţa - Premierul urcă, preşedintele coboară

de Sînziana Stancu    |    25 Feb 2008   •   00:00

Premierul francez, Francois Fillon, a câştigat foarte mult în faţa francezilor, depăşindu-l, conform sondajelor recente de opinie pe preşedintele ţării, Nicolas Sarkozy, cu 19 procente, comentează Journal du Dimanche.

Premierul francez, Francois Fillon, a câştigat foarte mult în faţa francezilor, depăşindu-l, conform sondajelor recente de opinie pe preşedintele ţării, Nicolas Sarkozy, cu 19 procente, comentează Journal du Dimanche.

Nici nu e de mirare. Ultimul dată când Sarko şi-a dat în petic a fost sâmbătă, la Salonul Agriculturii. În “baia de mulţime” pe care a făcut-o, a întins, la un moment dat, mâinile către un oarecare, care i-a răspuns ţâfnos : “Nu mă atinge, mă murdăreşti”... Preşedintele i-a întors-o ca pe maidan: “Atunci, cară-te, amărâtule!”, răspuns interpretat de presă ca nedemn pentru un şef de stat.

Dar această diferenţă nu este “inedită”. În aprilie 1993, un alt preşedinte, François Mitterrand, a fost devansat de premierul său din acea vreme, Edouard Balladur, cu 22% în sondajele de popularitate.


VETERANUL. Sondajul a fost realizat de IFOP-JDD, un institut de sondare a opiniei publice, ce se bucură de o foarte bună reputaţie. Este şi cel mai vechi institut din Franţa, creat în 1938. De obicei, numeroasele sale barometre de popularitate între preşedinte şi premier au indicat un avans considerabil al preşedintelui.

De asemenea, din istoria institutului, s-a aflat că generalul Charles de Gaulle nu a fost niciodată devansat de vreunul dintre prim-miniştri, şi nici Valery Giscard d’Estaing. În schimb, Georges Pompidou a fost "detronat" pentru o scurtă perioadă de iniţiatorul proiectului "noii societăţi", Jacques Chaban-Delmas. În ceea ce-i priveşte pe foştii preşedinţi François Mitterrand şi Jacques Chirac, ei s-au văzut de nenumărate ori întrecuţi de premierii lor, în materie de popularitate. Dar, reaminteşte publicaţia franceză, care citează din datele institutului, aceste "plusuri" de popularitate ale şefilor Executivului francez nu au depăşit niciodată 5, 10 sau 12 procente.

×
Subiecte în articol: externe