x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța se gândește la o posibilă naționalizare a companiilor mari

Franța se gândește la o posibilă naționalizare a companiilor mari

17 Mar 2020   •   13:18
Franța se gândește la o posibilă naționalizare a companiilor mari

Guvernul francez vrea să sprijine companiile mari afectate de criză, neexluzând nici naționalizarea lor, dacă acest lucru va fi necesar, după cum a afirmat ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, transmite Reuters.

"Nu voi ezita să folosesc toate mijloacele disponibile pentru a proteja marile companii franceze. Aceasta poate fi făcută prin recapitalizare, prin preluarea unei participaţii sau chiar putem folosi termenul de naţionalizare, dacă va fi necesar", a declarat acesta.

El nu a precizat despre societăți este vorba.

Demnitarul a apeciat decizia prin care Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Bursiere din Franţa a emis interdicţii privind vânzarea în lipsă (short-selling) pentru acţiunile franceze a peste 92 de companii, după ce bursele europene au înregistrat cele mai mari pierderi din istorie.

Autoritatea a informat că decizia ar putea fi extinsă până la o lună. Printre companiile vizate de interdicţie se află BNP Paribas, Renault şi Air France KLM.

Vânzarea în lipsă (short-selling) permite unui investitor să vândă pe piaţă acţiuni pe care nu le are în proprietate la momentul tranzacţiei, dar pe care le-a împrumutat, urmând ca apoi să le răscumpere la un preţ mai mic și a le înapoia celui de la care le-a împrumutat.

Bruno Le Maire a anunţat că Parisul va mobiliza 45 de miliarde de euro pentru măsurile de criză în favoarea companiilor franceze, întrucât se așteaptă ca economia Franței să scadă cu 1% în acest an.

 

×