x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța și Belgia se angajează la o mai bună colaborare împotriva radicalizării islamiste în închisori

Franța și Belgia se angajează la o mai bună colaborare împotriva radicalizării islamiste în închisori

16 Oct 2017   •   16:57
Franța și Belgia se angajează la o mai bună colaborare împotriva radicalizării islamiste în închisori

Radicalizarea anumitor deţinuţi, după cum o arată proiectul de atentat dejucat recent în închisoarea franceză din Fresnes, trebuie să determine Franţa şi Belgia să accentueze cooperarea în lupta antiteroristă, au declarat luni, la Bruxelles, prim-ministrul francez Edouard Philippe şi omologul său belgian, Charles Michel, transmite AFP. 

'Franţa şi Belgia se confruntă amândouă cu suprapopularea carcerală, precum şi cu pericolele pe care le provoacă pentru securitatea concetăţenilor noştri radicalizarea violentă a anumitor deţinuţi', au afirmat, într-o declaraţie comună, cei doi premieri. 

'Proiectul de atentat pregătit dintr-o instituţie penitenciară şi dejucat recent în Franţa reaminteşte puterea acestei ameninţări', adaugă premierii, referindu-se la inculparea, pe 6 octombrie, la Paris, a doi islamişti suspectaţi că au pus la cale atacuri din celulele în care erau încarceraţi la Fresnes, în apropiere de Paris. 

'Trebuie, de aceea, să accentuăm cooperarea bilaterală pentru a găsi împreună mijloacele de a stăvili aceste două fenomene, care sunt parţial legate', au indicat Philippe şi Michel, anunţând organizarea în curând a unui 'seminar bilateral cu privire la radicalizarea în mediul penitenciar şi la culegerea de informaţii în acest mediu'. 

Premierii Philippe şi Michel au promis, de asemenea, să intensifice cooperarea bilaterală prin crearea unui 'grup de lucru franco-belgian privind acţiunea penală împotriva criminalităţii şi a terorismului', şi printr-o colaborare în problema copiilor de jihadişti care revin în ţară. 

'Una din ameninţările care ne afectează din plin este revenirea acestor jihadişti în Franţa şi în Belgia, Printre ei se găsesc numeroşi copii. Asistarea lor judiciară, socială, educativă, chiar sanitară este o miză capitală. Nu îi putem lăsa pe aceşti copii, câte unii foarte tineri, aproape toţi traumatizaţi şi îndoctrinaţi, să devină bombe cu explozie întârziată pentru societăţile noastre', afirmă cei doi prim-miniştri. 

Belgia estimează că cel' puţin' o sută de copii belgieni cu vârste sub 12 ani se găsesc în prezent în Siria, în timp de Parisul evoca în martie a.c. cifra de 450 de minori francezi aflaţi în zona irakiano-siriană. 

Luni a fost fost anunţată, de asemenea, organizarea în primăvara lui 2018, la Paris, a unui mini-summit franco-belgian dedicat acestor probleme şi la care vor participa premierii, miniştrii de interne şi cei ai justiţiei, la fel ca în februarie 2016 la Bruxelles.

AGERPRES

×