x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa şi Libia au spionat cu spor

Franţa şi Libia au spionat cu spor

de Sînziana Stancu    |    07 Sep 2011   •   21:00
Franţa şi Libia au spionat cu spor

Din arhivele secrete descoperite de re­belii libieni in subsolurile resedintei fos­tului lider de la Tripoli, Muammar Gaddafi, reiese ca intre Paris si Tri­poli a existat o colaborare discreta a serviciilor secrete ale celor doua tari. Si nu numai atat. Se pare ca nici 'pri­mavara araba' nu ar fi facut schim­bari substantiale in aceasta ecua­tie, cu exceptia principalului 'actor' libian, care este acum Consi­liul National de Tranzitie (CNT), cva­sirecunoscut de comunitatea internationala, dar de mai mare 'credibilitate'.

Dintr-unul dintre aceste documente recuperate de Human Rights Watch, datand din 2003, reiese, de pilda, ca numele directorului servicii­lor de spionaj franceze de atunci (DGSE) era mentionat in documen­tele 'omologului' sau libian, fostul mi­nistru de Externe, Mussa Kussa, ca fiind un 'contact regulat'. Din alte documente datand din perioada 2003-2004 reiese ca Franta ar fi jucat un rol important, alaturi de Marea Britanie, a carei cooperare secreta cu regimul lui Gaddafi a fost divulgata saptamana trecuta, la fel ca si cea a CIA, in operatiunea 'Kamoka', de dezmembrare a unei celule de sprijin logistic pentru o grupare islamica de lupta din Libia, GIGL, implantata in Londra, scrie presa franceza.

Aceasta cooperare secreta a Libiei cu Occidentul a fost facilitata dupa momentul 'decembrie 2003', cand Li­bia a 'topit gheata cu Vestul', anun­tand ca renunta complet la pro­gra­mul de fabricare a armelor de dis­tru­gere in masa si ca este dispusa sa se supuna oricarei masuri de verificare in acest sens. Asa a revenit Gad­dafi pe scena internationala. Un an mai tarziu, presedintele de-atunci al Fran­tei, Jacques Chirac, facea prima vi­zita oficiala a unui sef de stat fran­cez in Libia de la declararea independentei (1951) acestei tari.

Din 2006 pana in 2011, relatiile au fost 'multiplicate', fapt confirmat pentru publicatia Le Monde de un consilier al premierului francez Francois Fillon. De asemenea, o sursa apropiata DGSE a confirmat ca intre 2004 si 2006 serviciile secrete fran­ce­ze au facut 'vizite protocolare regulate' la Tripoli. In 2005, colaborarea s-a concretizat pe teren, prin forma­rea de unitati specializate, DST (fostul DCRI) cerand societatii private fran­ceze Geos sa asigure formarea si pre­gatirea fortelor speciale libiene. Pana in 2011 s-au intensificat 'schimburile de informatii de tip analitic' privind 'nebuloasa' Al-Qaeda intre agentii francezi si cei libieni.

Marti, insusi Ministerul de Externe francez informa ca a fost vandut la Tripoli material electronic destinat spionarii rebelilor libieni de catre firma franceza Amesys, insa ministerul a negat orice implicare in aceasta tranzactie, asupra careia 'nu a avut nici o vizibilitate', si nici in 'operatiunile de ascultari ilegale a populatiei libiene'.

×
Subiecte în articol: externe spionaj franta libia