x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța, Spania, Portugalia, Irlanda, Finlanda și Grecia - nemulțumite de reducerea plăților directe către fermieri

Franța, Spania, Portugalia, Irlanda, Finlanda și Grecia - nemulțumite de reducerea plăților directe către fermieri

01 Iun 2018   •   15:59
Franța, Spania, Portugalia, Irlanda, Finlanda și Grecia - nemulțumite de reducerea plăților directe către fermieri

Comisia Europeană (CE) a propus vineri modificarea politicii agricole comune (PAC), reducând plăţile directe către fermieri şi majorând sprijinul pentru fermele mici şi medii, ceea ce a atras critici din Franţa şi alte state membre ale UE care beneficiază cel mai mult de pe urma PAC, transmite Reuters. 

Conform planurilor pentru următorul buget pe termen lung al UE, pentru perioada 2021-2027, fermierii vor primi sprijin direct în valoare de aproximativ 232 de miliarde de euro, un declin de peste 30 de miliarde de euro faţă de actualul exerciţiu financiar. 

Comisia Europeană a propus majorarea sprijinului pentru fermele mici şi medii şi a recomandat statelor membre să rezerve cel puţin 2% din alocarea lor destinată plăţilor directe pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri la instalare. Dar aceste măsuri ar putea încuraja divizarea fermelor mari. 

"Nimeni nu-i opreşte pe fermieri să-şi divizeze fermele", a afirmat Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, la o conferinţă de presă. 

Miniştrii Agriculturii din Franţa, Spania, Portugalia, Irlanda, Finlanda şi Grecia au reacţionat imediat, declarând că se opun reducerilor propuse de CE - care trebuie aprobate de toate statele membre ale UE - şi au cerut menţinerea actualului nivel al cheltuielilor. 

În bugetul UE pentru perioada 2021-2027, fermierii francezi au cel mai ridicat procent din UE pentru plăţile directe - 44 de miliarde de euro - dar în scădere faţă de cei 47,7 miliarde de euro primiţi în perioada 2014 - 2020. 

Plăţile directe către fermieri vor rămâne cea mai importantă componentă a cheltuielilor UE alocate agriculturii - o cincime din totalul cheltuielilor planificate în următorul buget pe termen lung al UE, pentru perioada 2021-2027. 

Fermierii spanioli, pe locul doi în topul beneficiarilor de bani europeni, vor primi 29,7 miliarde de euro - faţă de 31,7 miliarde de euro în perioada 2014 - 2020. Plăţile directe către fermierii italieni vor scădea la 22,1 miliarde de euro, de la 24 de miliarde de euro. 

Plăţile directe către fermieri ar urma să scadă în membrelor UE, exceptând statele baltice şi alte ţări mai mici din estul Europei, care vor primi mai multe fonduri.

AGERPRES

×