x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța susține Taiwanul și înfurie China

Franța susține Taiwanul și înfurie China

07 Mai 2021   •   12:01
Franța susține Taiwanul și înfurie China

Senatul francez a votat, cu largă majoritate, o propunere de rezoluţie transpartizană în favoarea participării Taiwanului la lucrările mai multor organizaţii internaţionale, cu riscul de a ofensa Beijingul, informează AFP.

Textul, fără valoare obligatorie, „doreşte continuarea demersurilor diplomatice angajate de Franţa de mai mulţi ani în favoarea participării Taiwanului la Adunarea Mondială a Sănătăţii a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi la OACI (Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile), precum şi extinderea lor la UNCAC (Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice) şi la Interpol, în conformitate cu modalităţile prevăzute în normele lor respective”.

Majoritatea senatorilor au subliniat importanţa participării Taiwanului la lucrările OMS în contextul pandemiei de COVID-19.

Iniţiativa senatorilor francezi are loc într-un context de tensiuni între Grupul de Schimburi condus de Alain Richard şi ambasadorul chinez în Franţa, Lu Shaye.

Recent, ambasadorul s-a opus cu vehemenţă unui proiect de călătorie a senatorilor francezi în Taiwan, atrăgându-şi furia diplomaţiei de la Paris, care i-a reproşat că recurge la „metode de intimidare” şi i-a reamintit „respectul strict al separării puterilor” în Franţa.

Alain Richard a confirmat pentru AFP săptămâna aceasta menţinerea planului de călătorie, care va avea loc „fără îndoială în vară”.

Insula Taiwan, care numără 23 de milioane de locuitori, este condusă din 1945 de un regim care s-a refugiat acolo după victoria comuniştilor în China continentală, în 1949, la sfârşitul războiului civil chinez.

China consideră că acest teritoriu este una dintre provinciile sale, iar Beijingul ameninţă să folosească forţa în cazul proclamării oficiale a independenţei insulei, sprijinită de Statele Unite.

×
Subiecte în articol: Franța contra Chinei