x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Vinietele antipoluare, obligatorii la Paris

Franţa: Vinietele antipoluare, obligatorii la Paris

16 Ian 2017   •   18:13
Franţa: Vinietele antipoluare, obligatorii la Paris

De la cele verzi şi cele mai curate până la cele gri, cele mai poluante, toate autovehiculele circulând prin Paris trebuie să arboreze de luni o vinietă antipoluare, o nouă etapă în lupta împotriva emisiilor de particule din capitala franceză, potrivit AFP. 

Această măsură se aplică tuturor vehiculelor, motocicletelor, maşinilor sau utilitarelor chiar şi celor înmatriculate în străinătate care circulă prin Paris. 

Numită Crit'Air, această vinietă este un autocolant de o anumită culoare, determinată de nivelul de emisii poluante ale vehiculului (mai ales oxid de azot şi particule). 

Pentru maşinile particulare sunt prevăzute şase culori: verde pentru "zero emisii" (maşini electrice sau cu hidrogen) şi apoi numerotate de la '1' violet (norme Euro 5 şi 6 benzină) şi până la '5' gri (Euro 2 diesel). 

Luni dimineaţă pe străzile din centrul Parisului puţine maşini erau prevăzute cu astfel de viniete. 

Municipalitate are ca obiectiv să reducă la jumătate numărul maşinilor în capitala franceză şi să elimine carburantul diesel până în 2020. 

Parisul a interzis deja din septembrie 2015 circulaţia maşinilor mari, autobuze şi autocare mai vechi de 2001. Unele categorii sunt interzise pe timpul zilei, din iulie 2016, precum maşinile mai vechi de 20 de ani. 

Potrivit Ministerului Mediului, 2,5 de milioane de viniete au fost comandate, în valoare de circa 4,18 euro bucata. Amenzile sunt cuprinse între 68 şi 135 de euro, în funcţie de categoria vehiculului. 

Aproximativ 600.000 de vehicule circulă zilnic prin Paris, dintre care 100.000 de camionete şi camioane şi 100.000 vehicule pe două roţi.AGERPRES

×