x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost dat în exploatare

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost dat în exploatare

27 Aug 2014   •   08:49
Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost dat în exploatare
Sursa foto: George Rusu/Intact Images
UPDATE 14:50 - Cel mai mare proiect de interconectare a sistemelor de transport a gazelor dintre România și Republica Moldova pe traseul Iaşi-Ungheni a fost lansat astăzi. La eveniment au participat Comisarul European pentru energie, Günther Oettinger, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, premierul român, Victor Ponta, miniștri, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, precum și ai autorităţilor publice locale.  

"De la 1 septembrie gazul românesc va trece Prutul. Într-un an și jumătate, maxim doi, vom avea un sistem energetic de interconecatre complex. La fel, sunt convins că în doi ani vom avea un sistem de interconectare complex pe energie electrică. Astfel, vom fi mult mai siguri că nimeni nu ne va putea crea probleme, nu ne va mai putea amenința", a declarat premierul Iurie Leancă.

La rândul său, Ponta  a spus că fără sprijinul UE, România și Republica Moldova nu ar fi reușit să ducă la bun sfârșit construcția gazoductului. "Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar și mai sigur", a afirmat Victor Ponta.
.......................................

Victor Ponta şi Iurie Leancă inaugurează astăzi gazoductul Iaşi - Ungheni. Premierul român se află astăzi într-o vizită oficială în Republica Moldova, cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat marţi, în şedinţa de Guvern, că Transgaz a început luni operaţiunile de umplere a conductei de gaz Iaşi-Ungheni.

Lucrările la conducta de 43 de kilometri care leagă România de Moldova au durat un an, cea mai mare parte a costurilor fiind suportată de partea română.

Prin această conductă vor putea fi transportate până la două miliarde de metri cubi de gaze pe an, Republica Moldova putând reduce, astfel, dependenţa de importurile ruseşti.

×