x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe General, dat afară pentru flirt

General, dat afară pentru flirt

de Şerban Mihăilă    |    17 Oct 2017   •   13:15
General, dat afară pentru flirt

Armata americană a dat afară un general de două stele, care a flirtat prin intermediul unor mesaje cu soția unui sergent aflat la post în Italia. Într-unul dintre aceste mesaje, generalul a apreciat că femeia este „o bunăciune”, scrie publicația americană „USA Today”.

 

Până luna trecută, generalul-maior Joseph Harrington a comandat „US Army Africa”, de la postul său din Europa. O serie de mesaje trimise de general pe „Facebook” soției unui soldat american au dus însă la suspendarea lui Harrington și, ulterior, la eliberarea acestuia din poziția pe care a deținut-o. „Concedierea” lui Harrington are drept principal motiv „pierderea încrederii în abilitatea sa de comandă”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei americane, citat de „USA Today”. „Armata anchetează acuzațiile asupra mesajelor dintre generalul-maior Joseph Harrington și soția unui soldat înrolat. Deoarece ancheta este în plină derulare, nu putem face alte comentarii”, a adăugat el. Potrivit publicației, Harrington și soția soldatului –aflată timp de mai mulți ani în subordinea directă a generalului- au schimbat numeroase mesaje cu un caracter personal. Într-unul dintre acestea, Harrington o descrie pe femeie drept „o bunăciune”, iar în altele recunoaște că soțul ei, sergent în armata americană, „nu ar fi fericit să afle despre această relație”. Harrington i-a cerut femeii să șteargă mesajele, însă acestea au ajuns în mâinile jurnaliștilor de la „USA Today”. Până la suspendarea sa, generalul avea autoritatea să trimită cazuri la Curtea marțială, inclusiv cele de agresiune și hărțuire sexuală. Foarte probabil, scandalul va pune capăt carierei unui ofițer al cărui viitor părea promițător. Pe lângă poziția de comandă deținută până luna trecută, Harrington fusese și unul dintre principalii colaboratori ai fostului șef de stat major al armatei americane, generalul Martin Dempsey. Până la încheierea anchetei, Harrington se va afla la dispoziția armatei, după care un comitet militar va stabili rangul la care acuzatul „și-a servit ultima dată țara în mod satisfăcător”. Acesta va fi rangul cu care el va fi trecut în rezervă.

În ultimii ani, mai mulți ofițeri americani de rang înalt au fost implicați în scandaluri de acest fel. Între aceștia se numără generalul-locotent Ron Lewis, ale cărui note exorbitante la cluburi de striptease, în deplasări oficiale, i-au terminat cariera.

 

×