x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania este reticentă faţă participarea la o misiune în Strâmtoarea Ormuz, la solicitarea SUA

Germania este reticentă faţă participarea la o misiune în Strâmtoarea Ormuz, la solicitarea SUA

31 Iul 2019   •   17:01
Germania este reticentă faţă participarea la o misiune în Strâmtoarea Ormuz, la solicitarea SUA

Germania este reticentă faţă de solicitarea Statelor Unite de a participa la o misiune de protecţie în Strâmtoarea Ormuz, a declarat miercuri Ulrike Demmer, purtătoare de cuvânt a guvernului de la Berlin, citată de AFP. "După părerea noastră, prioritatea trebuie să o constituie eforturile diplomatice", a arătat ea.

"Abordarea globală a politicii noastre faţă de Iran diferă clar de abordarea actuală a Statelor Unite", a explicat Demmer lipsa unei propuneri germane de participare la o misiune de asigurare a libertăţii de navigaţie, după ce Iranul a sechestrat două petroliere - unul sub pavilion britanic şi unul panamez - în Strâmtoarea Ormuz.

Autorităţile de la Teheran au reacţionat după ce un petrolier iranian a fost sechestrat în Gibraltar, pe 4 iulie, cu ajutorul forţelor armate britanice, reaminteşte AFP.

Washingtonul şi-a intensificat recent presiunile asupra partenerilor europeni pentru participarea la o misiune de protecţie în zona Golfului Persic. Marţi, ambasada americană la Berlin a solicitat oficial Germaniei să se implice, alături de Franţa şi Regatul Unit, în asigurarea cu mijloace militare a libertăţii de navigaţie pe ruta de transport al petrolului din Strâmtoarea Ormuz. ''Membrii guvernului german au spus clar că libertatea de navigaţie ar trebui să fie protejată'', a spus purtătoarea de cuvânt a ambasadei, Tamara Sternberg-Greller. ''Întrebarea noastră este: protejată de către cine?'', a insistat ea.

Londra a cerut desfăşurarea unei misiuni de protecţie maritimă în Golf, însă în cadru european; Parisul a exclus desfăşurarea unor forţe militare suplimentare, menţionează France Presse. Demmer a precizat că guvernul german apreciază că propunerea unei misiuni europene "poate fi evident luată în considerare".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: misiune stramtoarea ormuz sua germania