x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania: Imigraţia, principalul punct de divergenţă în negocierile pentru formarea guvernului

Germania: Imigraţia, principalul punct de divergenţă în negocierile pentru formarea guvernului

19 Noi 2017   •   18:00
Germania: Imigraţia, principalul punct de divergenţă în negocierile pentru formarea guvernului

Negocierile tripartite pentru formarea unui guvern de coaliţie la Berlin par a fi blocate de problema spinoasă reprezentată de imigraţie, în pofida unui acord cu privire la alte subiecte delicate, precum schimbările climatice şi energia, notează duminică Reuters.

Un acord final între blocul conservator (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială), Partidul Liber-Democrat (FDP) şi Verzi i-ar permite Angelei Merkel să-şi asigure al patrulea mandat de cancelar, mulţi fiind de părere că ea ar trebui să facă un pas în spate dacă negocierile eşuează.

Totuşi, această coaliţie tripartită nu a mai fost testată la nivel naţional în Germania. Un termen-limită autoimpus de cele trei formaţiuni, care a expirat joi, a trecut fără a se ajunge la un acord.

Deşi în aceste negocieri rămân de discutat şi subiecte importante ca taxele şi finanţele publice, cea mai sensibilă temă este imigraţia. În acest dosar, Uniunea Creştin-Socială, aliaţii bavarezi ai Uniunii Creştin-Democrate a cancelarului Merkel, insistă asupra plafonării numărului noilor sosiţi în Germania la 200.000 pe an.

Verzii se opun stabilirii unei astfel de plafon, însă par să accepte un compromis - într-un document consultat sâmbătă de Reuters, ei susţin că limita propusă a fost depăşită de numai cinci ori în ultimii 25 de ani.

Social-democraţii (SPD) - al doilea mare partid din Bundestag şi foşti parteneri ai creştin-democraţilor în cadrul 'marii coaliţii' formate în toamna lui 2013 - au decis să intre în opoziţie după alegerile parlamentare de la finalul lui septembrie, când au înregistrat cea mai mare înfrângere electorală de după 1933.AGERPRES

×