x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Global Times, avertisment pentru Trump: Beijingul se va răzbuna, dacă nu respectă politica "unei singure Chine"

Global Times, avertisment pentru Trump: Beijingul se va răzbuna, dacă nu respectă politica "unei singure Chine"

09 Ian 2017   •   11:43
Global Times, avertisment pentru Trump: Beijingul se va răzbuna, dacă nu respectă politica "unei singure Chine"

Publicaţia chineză de stat "Global Times" l-a avertizat pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, că Beijingul "se va răzbuna" dacă el nu va respecta politica "unei singure Chine", relatează Reuters.


Publicaţia a publicat un editorial în acest sens la câteva ore după ce preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a făcut o escală controversată duminică la Houston unde s-a întâlnit cu importanţi legislatori republicani. Ea s-a oprit în oraşul american în drumul său spre America Centrală, unde urmează să fac o serie de vizite în Honduras, Nicaragua, Guatemala şi El Salvador. Tsai Ing-wen urmează să se oprească pe 13 ianuarie la San Francisco la întoarcerea sa în Taiwan.

Beijingul i-a cerut Washingtonului să nu-i permită preşedintei Tsai să intre pe teritoriul Statelor Unite, argumentând că nu are dreptul oficial la vizite de stat conform politicii "unei singure Chine".

"Păstrarea principiului recunoaşterii unui singur stat chinez nu este o cerere capricioasă a Chinei pentru preşedinţii Statelor Unite, ci o obligaţie a acestora din urmă pentru a menţine relaţiile chinezo-americane şi a respecta ordinea existentă în Asia-Pacific', se arată într-un editorial publicat în ediţia de duminică a "Global Times", tabloid publicat sub patronajul publicaţiei oficiale a guvernului chinez "People's Daily".

Donald Trump s-a aflat sub criticile Beijingului luna trecută după ce a acceptat felicitările oficiale ale şefei statului taiwanez pentru victoria din alegeri.

"În cazul în care Trump nu respectă politica unei singure Chine după ce va prelua mandatul, poporul chinez va cere guvernului să se răzbune. Nu există loc pentru negocieri", afirmă Global Times în editorialul său.

Senatorul de Texas Ted Cruz, care s-a întâlnit la Houston cu preşedintele Taiwanului, a afirmat că unii membri ai Congresului au primit o scrisoare din partea consulatului Chinei în care li se cerea să nu se întâlnească cu Tsai în timpul escalei ei în SUA.

"China trebuie să înţeleagă că în America noi luăm deciziile în legătură cu întrevederile pe care le avem", a afirmat Cruz într-un comunicat. "Aici nu este vorba despre China. Este vorba despre relaţia SUA cu Taiwanul, un aliat pe care noi suntem obligaţi să-l apărăm", a mai spus Cruz.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: global times beijing China donald trump trump