x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia a anunțat că va lua în leasing de la Franţa două fregate

Grecia a anunțat că va lua în leasing de la Franţa două fregate

20 Apr 2018   •   15:43
Grecia a anunțat că va lua în leasing de la Franţa două fregate

Grecia va lua în leasing de la Franţa două fregate pentru o perioadă de cinci ani, urmând ca navele să fie integrate încă din această vară în flota militară elenă, a declarat vineri ministrul adjunct grec al apărării, Fotis Kouvelis, transmite AFP.

'Franţa ne-a dat două fregate în leasing', a declarat Kouvelis la postul de radio Skai, precizând că acordul a fost finalizat recent în cursul unei convorbiri telefonice între premierul elen Alexis Tsipras şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Ministrul adjunct al apărării a confirmat astfel o informaţie apărută vineri în cotidianul Kathimerini.

Conform publicaţiei, cele două fregate sunt de tip Fremm şi vor fi închiriate pe 5 ani, în aşteptarea achiziţionării de către Grecia de corvete Belharra, tranzacţie aflată în curs de negociere.

Tot Kathimerini comentează că acordul marchează sprijinul Franţei pentru Grecia, pe fondul unei reluări a disputelor de suveranitate cu Turcia în Marea Egee.

Nici Kouvelis şi nici ministerul său nu au furnizat deocamdată informaţii suplimentare despre tranzacţie şi nici despre tipul de fregate implicate.

Fotis Kouvelis a mai afirmat că între cele două ţări se poartă discuţii pentru 'achiziţionarea altor două fregate'.

Proiectul cumpărării de către Grecia de fregate franceze datează de circa zece ani, dar a fost îngheţat după declanşarea crizei datoriilor şi tăierile survenite în bugetul apărării.

În 2013, cele două ţări au informat că au discutat despre închirierea a două nave Fremm, tranzacţie neconcretizată însă.AGERPRES

×
Subiecte în articol: grecia cumpara fregate din franta