x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia ar fi deportat din greşeală solicitanţi de azil, susţine UNHCR

Grecia ar fi deportat din greşeală solicitanţi de azil, susţine UNHCR

06 Apr 2016   •   10:11
Grecia ar fi deportat din greşeală solicitanţi de azil, susţine UNHCR

Unora dintre primii migranţi care au fost deportaţi din Grecia în baza acordului UE-Turcia este posibil să nu li se fi oferit posibilitatea de a primi azil, a afirmat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează miercuri MIA.

Poliţia a 'uitat' să proceseze cererile de azil a 13 dintre 202 de solicitanţi de azil trimişi înapoi în Turcia luni, prima zi în care acordul încheiat între UE şi Turcia a fost pus în aplicare, a declarat Vincent Cochetel, directorul biroului UNHCR din Europa.

Dacă aceste acuzaţii se vor dovedi adevărate, ar submina argumentul UE că acordul privind returnarea refugiaţilor, care ar putea conduce la expulzarea a aproape tuturor solicitanţilor de azil care au sosit în Grecia după data de 20 martie, respectă dreptul internaţional. Uniunea Europeană a promis anterior
că 'cererile de azil în Grecia vor fi analizate de la caz la caz şi că nu vor exista returnări automate ale solicitanţilor de azil".

Cochetel a declarat marţi că unui număr de 13 solicitanţi de azil afgani şi congolezi, care au ajuns pe insula grecească Chios după 20 martie şi care au fost deportaţi în Turcia luni, nu li s-a permis să-şi înregistreze oficial cererile de azil din cauza haosului administrativ de pe insulă.

'Toate cele 66 de persoane care au fost trimis ieri înapoi nu au vrut să rămână în Grecia', a declarat un oficial de la poliţia din Chios, sub rezerva anonimatului.

Comisia Europeană nu a dorit să facă declaraţii în legătură cu aceste acuzaţii formulate de oficialul UNHCR. AGERPRES

×