x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia, paralizată de o grevă generală împotriva reformei pensiilor

Grecia, paralizată de o grevă generală împotriva reformei pensiilor

04 Feb 2016   •   11:37
Grecia, paralizată de o grevă generală împotriva reformei pensiilor

În Grecia se desfăşoară joi o grevă generală împotriva reformei sistemului de pensii, o măsură cerută de creditorii internaţionali ai ţării, protestul fiind cel de-al treilea de acest fel de la venirea la putere, în urmă cu un an, a premierului Alexis Tsipras, notează AFP.

Transporturile feroviare, cu feribotul şi numeroase zboruri interne vor fi paralizate.

Spitalele vor prelua doar urgenţele, benzinăriile vor rămâne închise, iar taxiurile, de obicei omniprezente pe străzile Atenei, erau de negăsit joi dimineaţa.

La grevă participă aproape toate categoriile de lucrători, de la avocaţi la agricultorii care au declanşat de mai multe zile acţiuni de blocare a căilor rutiere, creând cozi lungi de aşteptare ale camioanelor la graniţele de nord ale ţării.

Protestele sunt îndreptate împotriva unei reforme prin care pensia maximă va scădea de la 2.700 la 2.300 de euro, şi va fi introdusă o pensie de bază garantată de 384 de euro pe lună.

Proiectul mai prevede fuzionarea diferitelor fonduri de pensii şi majorarea cotizaţiilor sociale, atât ale angajaţilor, cât şi ale angajatorilor.

Planul, criticat de toate categoriile de salariaţi, vizează în principal economisirea a 1,8 miliarde pe an (circa 1% din PIB), în cadrul cerinţelor de reformă formulate de creditorii internaţionali (FMI, UE şi BCE), în schimbul noului plan de ajutor, de 86 miliarde de euro, convenit în iulie 2015.

Prim-ministrul Alexis Tsipras, reprezentantul stângii radicale, este decis ca această reformă să fie aprobată şi pusă în aplicare cât mai rapid, sperând că ea va contribui la începerea negocierilor privind o reducere a uriaşei datorii publice a ţării, care atinge aproape 200% din PIB.

Proiectul de lege urmează să fie supus în această lună votului în parlament, unde premierul Tsipras dispune doar de o majoritate de 153 de voturi din 300. AGERPRES

×