x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia: Tsipras pledează pentru reducerea datoriei cu un buget de austeritate

Grecia: Tsipras pledează pentru reducerea datoriei cu un buget de austeritate

06 Oct 2015   •   08:08
Grecia: Tsipras pledează pentru reducerea datoriei cu un buget de austeritate

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a lansat un apel răsunător luni seară pentru reducerea datoriei în timp ce guvernul său a prezentat un buget de austeritate pentru 2016 respectând strict obiectivele planului internaţional de salvare, într-un nou spirit de cooperare cu creditorii europeni şi FMI, notează agenţiile Reuters şi DPA.

Proiectul de buget, prezentat de Tsipras în parlament împreună cu programul politic pe patru ani al noului său guvern, proiectează că economia va rămâne în recesiune anul viitor, în scădere cu 1,3%, după o contracţie de 2,3% în 2015, înainte de revenirea la creştere în 2017.

Tsipras, al cărui guvern de stânga a fost reales pe 20 septembrie după o schimbare radicală de atitudine acceptând un plan de salvare de 86 miliarde de euro (96,1 miliarde dolari) în schimbul unor reduceri de cheltuieli, creşteri de impozite şi reforme economice sub supraveghere strictă externă, a declarat în faţa parlamentarilor că se va zbate pentru a negocia reducerea datoriilor.

Bugetul conţine un total de 6,4 miliarde de euro de măsuri de austeritate în acest an şi anul viitor, din care 4,34 miliarde în 2016.

Miniştrii de finanţe din zona euro au fost de acord să discute o restructurare limitată a datoriilor, dar nu o ştergere, dacă Grecia încheie cu succes o primă revizuire a noului program de salvare până la sfârşitul acestui an, ceea ce presupune reforme ale impozitării, pensiilor şi administraţiei publice, aminteşte Reuters.

Tsipras a mai declarat că guvernul va trece toate legile necesare pentru a realiza o revizuire de succes a planului de salvare şi deschide uşa pentru renegocierea datoriei, crucială pentru redresarea economică.

"Vom propune o extindere a împrumuturilor scadente, o reducere a ratelor dobânzilor şi o conversie la dobândă fixă", a spus el.

Prim-ministrul a afirmat de asemenea că obiectivul guvernului este să restabilească
accesul pe piaţa de capital în termen de 20 de luni până în prima jumătate a anului 2017 şi că el se aşteaptă la revenirea creşterii economice de la mijlocul anului viitor. Economiştii afirmă că ambele ţinte par optimiste, dacă nu imposibile, notează Reuters.

Partidul lui Tsipras SYRIZA şi partenerul său mai mic de coaliţie Grecii Independenţi controlează 155 de locuri în legislativul de 300, iar bugetul este de aşteptat să fie aprobat.

Partidul lui Tsipras SYRIZA a fost reales în alegerile anticipate de luna trecută, cerute de liderul partidului pentru a-şi reînnoi mandatul după semnarea acordului de salvare de 86 miliarde de euro ce include măsuri de reducere a costurilor pe care a promis iniţial să le elimine. Scrutinul a cunoscut cea mai mică participare electorală în Grecia în mai mult de 50 de ani, aminteşte DPA.

Dezbaterea din parlamentul grec asupra programului noului guvern ar trebui să dureze trei zile, urmată de un vot de încredere miercuri. 

Agerpres

×