x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gruparea Stat Islamic revendică pentru prima dată un atac în Germania

Gruparea Stat Islamic revendică pentru prima dată un atac în Germania

19 Iul 2016   •   14:05
Gruparea Stat Islamic revendică pentru prima dată un atac în Germania

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat marţi un atac cu toporul comis în ajun de un tânăr afgan într-un tren din Bavaria, o premieră în Germania, ţară scutită până acum de atentate islamiste de mare amploare, notează AFP.

Stat Islamic susţine că tânărul solicitant de azil, de numai 17 ani, care a rănit patru persoane într-un tren în apropiere de Wurzburg (sud) înainte de a fi împuşcat de poliţie, este unul dintre 'combatanţii' săi, potrivit agenţiei Amaq, apropiată grupării.

'El a condus această operaţiune ca răspuns la apelurile de a viza ţările coaliţiei (conduse de SUA) care luptă împotriva SI' în Siria şi în Irak, a relatat Amaq.

Potrivit primelor date ale anchetei, mai mulţi martori au declarat că afganul a strigat Allahu Akbar (Allah este mare), iar în camera individului a fost găsit un steag al grupării jihadiste Stat Islamic, confecţionat artizanal.

Totuşi, afganul, care a depus o cerere de azil în Germania anul trecut, nu era cunoscut serviciilor de informaţii. El trăia de circa două săptămâni în localitatea Ochsenfurt, aflată aproape de locul atacului.

Spere deosebire de vecinii săi, Franţa şi Belgia, Germania nu a fost până acum afectată de un atac jihadist de amploare, însă autorităţile au spus în repetate rânduri că ţara ar putea deveni o ţintă. Până în prezent, în Germania au avut loc doar agresiuni izolate având legătură cu jihadismul, notează AFP.

Un atac cu cuţit a fost comis împotriva unui poliţist de către o adolescentă de 15 ani, în februarie, în gara din Hanovra (nord), iar ancheta nu a scos la iveală o motivaţie de ordin islamist a tinerei. În septembrie 2015, un irakian de 41 de ani aflat în libertate condiţionată după ce ispăşise o pedeapsă pentru apartenenţa la o organizaţie teroristă a rănit cu cuţitul o poliţistă la Berlin şi a fost ucis de forţele de ordine. În august 2015, doi combatanţi germanofoni care se declarau membri ai SI au ameninţat Germania şi pe cancelarul Angela Merkel într-o înregistrare video.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: stat islamic isis germania atac revendicare