x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvern demis în Republica Moldova

Guvern demis în Republica Moldova

14 Noi 2019   •   19:30
Guvern demis în Republica Moldova

Guvernul de la Chişinău, condus de Maia Sandu, a fost demis marţi de parlament, prin moţiune de cenzură adoptată cu 63 de voturi, informează MOLDPRES, Agora.md şi Radio Chişinău.

Căderea guvernului intervine la doar cinci luni de când prim-ministrul pro-occidental Maia Sandu a preluat funcţia, promiţând să combată corupţia, scrie Reuters. Moţiunea de cenzură împotriva guvernului a fost depusă vineri de deputaţii socialişti, parteneri la guvernare, după ce executivul şi-a asumat răspunderea pentru un proiect de modificare a Legii Procuraturii. Potrivit legislaţiei, era nevoie de cel puţin 51 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie aprobată, iar guvernul să fie demis. Moţiunea, dezbătută în plen în prezenţa premierului, a fost susţinută de parlamentarii din Partidul Socialiştilor (PSRM) şi de cei ai Partidului Democrat (PDM). La şedinţă au fost prezenţi 93 de deputaţi, în faţa cărora Maia Sandu a prezentat realizările şi obiectivele guvernului său, după care a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri. În discursul său, Sandu a declarat că țara are nevoie de justiţie și de o procuratură eficiente, iar funcţionarii corupţi trebuie demişi şi arestaţi. Potrivit Reuters, legea prevede ca în 90 de zile să se încerce formarea unui nou guvern. Dacă nu se reuşeşte acest lucru, atunci următorul pas îl reprezintă convocarea de alegeri parlamentare.

Pe parcursul celor 28 de ani de independenţă ai Republicii Moldova, trei guverne au căzut în urma votului de neîncredere.

 

 

×
Subiecte în articol: republica moldova guvern demis