x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Haos si moarte in Asia

Haos si moarte in Asia

03 Ian 2005   •   00:00

In timp ce bilantul mortilor din tragedia asiatica s-a ridicat deja la 145.000 de persoane, aproape un milion de supravietuitori sunt inca infometati si insetati si supusi riscului epidemiilor.

ANA ILIE

INSETATI SI INFOMETATI. Srilankezii ce-au supravietuit furiei naturii mai au de asteptat pana cand ajutoarele umanitare trimise vor ajunge si la ei
Cu cat trece mai mult timp de la tragedia care a lovit atat de crunt 10 tari din Asia de Sud-Est, cu atat sunt mai cutremuratoare adevaratele dimensiuni ale dezastrului. Statele, in special din Europa, care au anuntat ca au avut cetateni in zona afectata incep sa isi numere mortii cu sutele si disparutii cu miile. Ministerul roman de Externe inca mai cauta opt romani dati disparuti in Thailanda, care nu au mai putut fi contactati dupa ce valul urias a lovit aceasta tara.

MSIUNEA. Unele regiuni din Sri Lanka, tara cea mai greu lovita de valul ucigas, stau acum sub spectrul unei alte amenitari, cea a holerei. Ajutorul international, generos si binevenit, se lasa asteptat si in multe cazuri nici nu a ajuns inca. Haosul care pare ca s-a instalat ca la el acasa in Asia sporeste pe zi ce trece, pe masura ce tot mai multi morti sunt dezgropati de sub daramaturi sau pescuiti din apele inca tulburi ale Pacificului.

INFOMETATI. Inca aproape un milion de persoane asteapta cu nerabdare ajutoare alimetare in zonele cele mai greu incercate din Sri Lanka. Cel mai problematic este ca vor mai avea inca de asteptat, pentru ca, spun expertii Natiunilor Unite, "aceste persoane vor fi hranite in urmatoarele 72 de ore", ceea ce, in termeni reali, inseamna inca trei zile de infometare pentru greu-incercatii supravietuitori.

EPIDEMII. In plus, in taberele de refugiati din sudul insulei, unde se afla peste 800.000 de persoane, poate izbucni in orice clipa o epidemie de proportii, declansata de precaritatea conditiilor sanitare. Deja autoritatile au anuntat ca doua persoane s-au imbolnavit de varicela si au fost izolate pentru a fi evitata contagierea celorlalti, si exista rapoarte care sustin ca exista, undeva tot in sud, un focar de holera. Cu toate acestea, in nordul insulei nu numai ca ajutorul international nu a putut ajunge, dar nici macar soldatii nu au putut intra. Aceasta regiune este controlata de gruparea terorista a Tigrilor Tamili, o miscare rebela care nu permite accesul in regiunile pe care le controleaza.

SALVATA
Cea mai grea sarcina a autoritatilor din regiunea lovita de dezastrul natural este, dupa recuperarea cadavrelor, identificarea fiecaruia in parte. Este o sarcina titanica si care de pe acum se anunta a dura cel putin cateva luni. Cu toata deznadejdea pe care o naste vederea atator trupuri neinsufletite, exista si vesti bune. Desi nimeni nu credea ca este posibil, a fost descoperit un supravietuitor, dupa cinci zile cand a plutit in deriva in apele oceanului. Un vas malaiezian de pescuit a salvat o femeie de origine indoneziana, care a plutit in ocean timp de cinci zile inainte de a fi descoperita. Ea a fost luata pe sus de ape din locuinta sa de pe insula indoneziana Sumatra si a reusit sa se salveze agatandu-se cu disperare de un trunchi de palmier. Cand a fost gasita, Melawati, in varsta de 23 de ani, avea doar cateva leziuni la picioare si era foarte slabita, dar era constienta si a fost transportata de urgenta la spital.
×
Subiecte în articol: externe