x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton a încălcat regulile Departamentului de Stat, prin folosirea unei adrese private de mail

Hillary Clinton a încălcat regulile Departamentului de Stat, prin folosirea unei adrese private de mail

25 Mai 2016   •   21:50
Hillary Clinton a încălcat regulile Departamentului de Stat, prin folosirea unei adrese private de mail

Fostul secretar american de stat Hillary Clinton a încălcat normele interne ale Departamentul de Stat privind comunicaţiile electronice cu caracter oficial în perioada cât a condus această instituţie (2009-2013), fosta şefă a diplomaţiei folosind atunci şi o adresă de mail privată pentru astfel de comunicaţii, se arată într-un raport al Departamentul american de Stat, sintetizat de agenţiile AFP şi EFE.

Aceasta este principala concluzie a raportului de 80 de pagini, însă inspectorul general al Departamentului de Stat a apreciat că este vorba despre probleme 'sistemice' care merg 'dincolo de mandatul unui secretar de stat', întrucât ele existau deja atunci când Hillary Clinton a preluat conducerea acestei instituţii.

Totuşi, Hillary Clinton este criticată în raport mai ales pentru că nu a păstrat copii ale mesajelor ce ar fi trebuit stocate de guvern, căruia prin lege îi aparţin de fapt aceste comunicaţii. Înainte de părăsi acel post, ea ar fi trebuit măcar să predea toate mesajele electronice care au avut legătură cu activitatea Departamentului de Stat, se subliniază în documentul obţinut miercuri de publicaţiile Politico şi The Washington Post.

În plus, până la 2.000 de mesaje de pe acea adresă privată de mail erau clasificate secret, de unde apare întrebarea dacă nu cumva ele au fost vulnerabile în faţa atacurilor hackerilor. De asemenea, fosta şefă a diplomaţiei americane nu a solicitat nicio aprobare pentru a folosi respectiva adresă pentru comunicaţii oficiale. Raportul mai semnalează şi faptul că Hillary Clinton şi colaboratorii ei au refuzat să coopereze în investigarea acestui caz.

În replică, fosta şefă a diplomaţiei americane şi actuala candidată a Partidului Democrat la preşedinţia SUA motivează folosirea unei adrese private de mail pentru comunicaţiile oficiale prin faptul că aşa este mai practic şi mai simplu. Ea mai afirmă că a trimis circa 30.000 de copii ale mesajelor către Departamentul de Stat şi susţine că niciunul dintre aceste documente nu era secret în momentul expedierii.

Raportul urmează să fie trimis Congresului, care va determina ce acţiuni se impun pentru stabilirea responsabilităţilor şi pentru a se evita repetarea unor astfel de situaţii în viitor. O investigaţie separată privind acest caz este desfăşurată şi de FBI, instituţie care ar putea chiar să o cheme pe Hillary Clinton să depună mărturie.

Sursa: AGERPRES

×