x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton exprimă îngrijorare în legătură cu situaţia democraţiei în Ungaria

Hillary Clinton exprimă îngrijorare în legătură cu situaţia democraţiei în Ungaria

27 Dec 2011   •   18:34

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, si-a exprimat ingrijorarea privind situatia democratiei in Ungaria, intr-o scrisoare adresata premierului Viktor Orban, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului de la Budapesta, citat de AFP.

Oficialul guvernamental nu a facut public continutul scrisorii lui Hillary Clinton.

Scrisoarea, datand din 23 decembrie, se refera la dezechilibrul puterilor in stat, reforma contestata a sistemului judiciar si restrictia libertatii de exprimare a presei, conform unor surse diplomatice de la Washington, citate de Nepszabadsag.

Consiliul pentru monitorizarea institutiilor media, o structura controversata infiintata de Guvernul conservator condus de Viktor Orban, a decis saptamana trecuta retragerea licentei Klubradio incepand din martie 2012. Infiintarea acestei institutii in urma unei legi controversate intrate in vigoare pe 1 ianuarie 2011, este considerata de catre contestatari ca fiind un "afront la adresa libertatii".

O noua Constitutie a fost adoptata in aprilie de Parlament, partidul politic condus de Viktor Orban (Fidesz) avand doua-treimi dintre parlamentari. Contestata atat in Ungaria cat si in strainatate, aceasta Constitutie va intra in vigoare pe 1 ianuarie.

Washingtonul a cerut in mod repetat Guvernului conservator sa revizuiasca prevederile controversate ale acestei noi Constitutii, fiind restranse mai multe libertati democratice.

In cursul unei vizite in Ungaria din luna iunie, Hillary Clinton a cerut Guvernului condus de Viktor Orban sa pastreze institutiile democratice din Ungaria si sa incerce sa "faca un efort pentru a pastra independenta justitiei, libertatea presei si transparenta" politicii guvernamentale.
Mediafax

×
Subiecte în articol: Ungaria democraţie