x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iarna îşi face de cap în Europa: Nămeţi cât casa în Franţa, trei oameni au murit de frig în Polonia, drumuri blocate şi zeci de accidente în Elveţia (VIDEO)

Iarna îşi face de cap în Europa: Nămeţi cât casa în Franţa, trei oameni au murit de frig în Polonia, drumuri blocate şi zeci de accidente în Elveţia (VIDEO)

29 Oct 2012   •   15:21
Iarna îşi face de cap în Europa: Nămeţi cât casa în Franţa, trei oameni au murit de frig în Polonia, drumuri blocate şi zeci de accidente în Elveţia (VIDEO)

Dacă în România, fenomenul de răcire a vremii a început ieri şi nu va dura mai mult de câteva zile, în vestul şi centrul Europei iarna şi-a făcut deja simţită prezenţa.

Ninsorile abundente din centrul şi vestul Europei s-au soldat cu trei morţi din cauza hipotermiei în Polonia, cu zeci de accidente în Elveţia, cu zeci de mii de locuinţe fără electricitate şi cu drumuri blocate.

În Franţa, în partea de est, din cauza vântului de peste 100 km/h şi a ninsorii, firele electrice au fos rupte. Un copil din Marea Britanie, aflat cu părinţii în vacanţă pe o insulă din sud-estul Franţei, a plecat sâmbătă cu bicicleta, dar a dispărut din cauza rafalelor de vânt foarte puternice.

Câteva zeci de militari şi câini special antrenaţi îl caută şi azi pe copil, iar dacă vremea le va permite, vor căuta şi pe mare. Iarna timpurie a perturbat circulaţia feroviară şi rutieră în Polonia şi Elveţia. La Geneva, pompierii au primit sute de apeluri de la oamenii speriaţi de vântul care a bătut ieri cu o 100 km/h.

Potrivit RRA, în Ungaria, ninsorile de noaptea trecută au cauzat probleme în circulaţia rutieră şi feroviară. Pe drumurile din sud-estul ţării şi pe autostrada M5 s-au produs azi mai multe accidente, iar în vest, circulaţia pe unele şosele este îngreunată.

Şi în Bulgaria a fost valabilă ieri o avertizare de cod roşu pentru ploi abundente în sud, iar în centru şi nord a fost cod portocaliu pentru vânt puternic. În ţara noastră, până miercuri, vremea va fi mai rece decât e normal pentru sfârşitul lui octombrie, cu ploi în toate regiunile, care însă la munte se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

În Germania, s-a depus deja un strat de zăpadă de peste 20 de centimetri.

Şi la Moscova a fost prima ninsoare din acest an, cea mai puternica inregistrata in luna octombrie a ultimilor ani. Dar, pentru ca rusii sunt obisnuiti cu o astfel de vreme, traficul se desfasoara in bune conditii. Autoritatile s-au mobilizat repede si au trimis pe strazile capitalei sute de utilaje de deszapezire.

Meteorologii au avertizat inca de luna trecuta ca anul acesta Rusia va fi lovita de cea mai lunga si mai rece iarna din ultimii 20 de ani. Sunt prognozate temperaturi extreme: minus 25 de grade la Moscova si minus 45 in Siberia.



×